Починається Великий піст: як його дотримуватися

6 лет назад 0

Цьогоріч початок Великого посту – найсуворішого в році — припадає на 19 лютого. Це обряд тривалої підготовки віруючого християнина до святкування Воскресіння Господнього. Це найтриваліше утримання від їжі і напоїв в християнстві.

Піст триває сім тижнів, до 7 квітня, і повинен супроводжуватися духовною практикою, щоб людина могла очистити свій організм, розум і душу.

Друга назва поста — "Чотиридесятниця" точніше вказує на тривалість харчового і духовного стримування — 40 днів. Це той термін, який у повсякденному житті ми вважаємо часом, який необхідний душі покійної людини, щоб покинути цей світ. У релігійній практиці — це час, яке тіло покійного Ісуса Христа провело на землі, і після чого він воскрес.

Вважалося, що на час посту все повинно мати скромний вигляд. Тому українські жінки ховали подалі в скрині яскравий одяг, прикраси, а чоловіки-курці клали люльку і тютюн на полицю й не торкалися до курива впродовж посту. Заборонені були під час святої "Чотиридесятниці" статеві взаємини, веселощі й забави.

Великодній піст передбачає повну відмову від їжі тваринного походження: яєць, молока, кисломолочних продуктів, м`яса, риби, ікри, морепродуктів. У той же час, сироїдіння і рослинна їжа в піст дозволена, тому доведеться згадати пісні рецепти. На час Великого посту слід відмовитися і від алкоголю. Винятком є тільки вино, яке можна пити по суботах і неділях.

Великий піст — період очищення людини. Постування допомагає зосередитись людині на внутрішньому світі і розібратися в собі. Проте для організму це велике випробування. Щоб цей піст пройшов без шкоди для здоров'я, варто до нього правильно підготувати організм.