«Різня»: про дикий світ «цивілізованих» людей

6 лет назад 0

Всі фото Ігоря Бойченка

Київський академічний Молодий театр 25 травня запропонував виставу, якою відкрив сезон, що минає, — «Різня». Тут усе обіцяло бути цікавим.

По-перше, п'єса — однієї з найцікавіших сучасних французьких драматургів Ясміни Реза «Божество різанини», яка і премій здобула чимало, і де вже її за десятиріччя тільки не ставили (але в Україні — уперше). По-друге, вистава Молодого театру, у якій задіяні шикарні актори. По-третє, режисерська робота Влади Білозоренко (так-так, нашої Влади, чиї роботи з успіхом ідуть у херсонському театрі). Отже, надвечір усі перебували в очікуванні гарної вистави.

І передчуття не зрадило: живі діалоги, тонкий гумор, насолода від гри акторів (неперевершені Римма Зюбіна, Ірма Вітовська, Анатолій Сомик, Олександр Ромашко). Але ця ексцентрична комедія змушує не тільки сміятися, а й уважно придивитися до себе та оточуючих. І нехай дія відбувається у Франції — упізнаємо себе, своїх близьких і знайомих.

А закрутилися події після бійки двох хлопчаків, коли їхні батьки зустрілися, щоб залагодити проблему — цивілізовано та ввічливо. Вони намагаються показати себе добропорядними людьми та ідеальними батьками. Але власних хиб у вихованні наші герої не бачать — винні інші (як це знайомо!). Замість примирення — зростання напруги, і в один прекрасний момент маски скинуті.  І герої зовсім не такі, якими хочуть виглядати в очах інших. У родинах стосунки далеко не безхмарні. І взагалі, чи цікавлять батьків їхні діти? Часом здається, що ні, що діти — це прикрість, з якою вони вимушені миритися…

Отакий вийшов портрет сучасних «цивілізованих» батьків. Життя без барв (чорний інтер'єр, чорний одяг — тільки червоні троянди, як краплини крові, що от-от можуть пролитися), засмічене конфліктами, невдачами, недомовками (недарма всюди пакети зі сміттям). Пюпітри час від часу нагадують зброю. Ще трошки — і…

І від справжньої різанини рятує дзвінок дитини… Рятує любов. Можна сказати, хеппі-енд, якого могло і не бути.