Стали відомі переможці рейтингу «Книжка року 2016»

7 лет назад 0

Всеукраїнський рейтинг "Книжка…

Гран-прі отримала Шевченківська енциклопедія у 6-ти томах. Нагородою відзначили 5-й та 6-й томи (Інститут літератури ім. Шевченка НАН України).

"Енциклопедію створювали понад два десятиліття. Над нею працював величезний колектив авторів й не один десяток редакторів. Тільки торік вийшли завершальні томи фундаментального видання. Хоча планували закінчити до 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка 2014 року. До видання увійшли понад 6 тисяч статтей, які підсумовують півтора сторіччя розвитку шевченкознавства", — каже Олександр Боронь, завідувач відділу шевченкознавства Інституту літератури НАНУ.

У номінації "красне письменство" серед книг категорії "сучасна українська проза / есеїстика / драматургія" найкращою стала збірка Олеся Ульяненка "Яйця динозавра" видавництва "Люта справа".

У підномінації "жанрова література" перемогла книжка "Цензор снів" Юрія Винничука від видавництва "Фоліо".

Найкращою поетичною збіркою визнали "Антологію української поезії ХХ століття" від "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". Серед зарубіжних видань найвищу оцінку дали "Сатанинським віршам" британського письменника індійського походження Салмана Рушді.

У категорії "життєписи" перемогу здобув Роман Горак і його "Кинути каменем: есеї про Ірину Вільде", випущені львівський видавництвом "Апріорі".

Перше місце в номінації "минувшина" посіли дві книги видавництва "Кліо" – "Україна: матеріалізація привидів" Джеймс Мейса і "1933: І чого ви ще живі?", а також біографічна книжка "Князі Вишневецькі" видавництва "Балтія-Друк".

Найкращими дитячими книжками визнали історії "Маляка і Гаплик", "Маляка і Навіжений дракон" і "Маляка – принцеса Драконії" Сашка Дерманського та видавництва "Теза", "Шалахмонеси" Григорія Фальковича від "Дух і Літера", "Ромео і Джульєтта", випущену видавництвом "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" і книжку "Видавництва Старого Лева" "Франко від А до Я", створену Богданом і Наталею Тихолозами.

У номінації "видавничий імідж" перемогу отримало "Видавництво Старого Лева".

76 експертів "книжки року 2016" оцінили 1098 видань. Із повним списком номінантів можна ознайомитися за посиланням.