В Херсоні відбулася Ніч документального кіно

5 лет назад 0

Всі фото Юлії Лук'яненко

У суботу, 15 грудня, на базі Херсонської ЦБС Бібліотеки-філії №3 відбулася VI ніч документального кіно про права людини в рамках Мандрівного фестивалю DocudaysUA на Херсонщині.

Перед показом Перша херсонська кіношкола організувала для гостей творчу зустріч з режисером із Судану – Ясиром Фаїзом. Він розповів про історію становлення кінематографу у Судані, про свій досвіт у сфері кіно та як зараз, незважаючи на заборону влади, у Судані знімають та показують фільми.

Розпочався і завершився показ фільмами про Україну. Першим показали «Гірчиця в садах» (режисер Пьотр Армяновський), який отримав на цьогорічному фестивалі  Docudays UA спеціальну нагороду.

Стрічка розповідає про дівчину Олену, яка  їде додому, в село на лінії фронту в «сірій зоні» Донецької області, де провела своє дитинство.

Під час перерви на каву та печиво глядачі ділились враженнями один з одним.  Найбільше всім сподобався фільм «Вєаюфром», режисера Дмитра Лавріненко, який цього року отримав головний приз у номінації  «DOCU/Україна» на фестивалі.

Фільм розповідає про харків’янина Женю. Йому 45 років, він працює двірником та колекціонує речі часів СРСР. Його мати проживає в США і зробила для нього «Зелену карту». Щоб не втратити її, він мусить щороку їздити до Америки.  Він записує своє життя на відео. Цей фільм досліджує реальність селфі за допомогою двох камер: одна камера належить героєві, а другою знімає режисер. У результаті ці дві реальності об’єднуються в одному фільмі.

Завершився показ о 7 ранку фільмом «Віддалений гавкіт собак», який зняв датський режисер Сімон Леренґ Вільмонт. Фільм розповідає про життям 10-річного Олега, який живе зі своєю бабусею Олександрою у невеликому будинку в селі на лінії фронту.

Показ тривав майже 12 годин, та більшість, все ж, залишилась до самого кінця. Всього за ніч глядачі подивилися 10 фільмів про права людини.