В Японії виявили цікаву знахідку українського кінематографу

6 лет назад 0

Національний центр Олександра Довженка придбав у Японії цікаву знахідку — копію українського наукового фільму "Людина і мавпа", який ще донедавна вважався втраченим назавжди. Стрічку знайшли в одному з японських кіноархівів, повідомляють ukraineartnews.com

"Позитивна 35 мм плівкова копія фільму відтепер зберігається у фільмосховищі Центру Довженка. Стрічку "Людина та мавпа" знайшли у токійському National Film Center при Національному музеї сучасного мистецтва під час архівних пошуків і дослідження зв'язків із зарубіжною кінопрокатною системою" , — йдеться у повідомленні.

У Центрі Довженка розповіли, що кілька українських фільмів кінця 1920-х — початку 1930-х років з успіхом демонструвалися на великих екранах Японії. Серед них — "Земля" та "Іван" Олександра Довженка, "Навесні" Михайла Кауфмана та "Людина і мавпа", який обійшов екрани багатьох країн світу.

Фільм "Людина і мавпа" ілюструє теорію Дарвіна про еволюцію видів. Його знімало в Сухумі у 1930 році об'єднання "Техфільм", спеціально створене для зйомки наукових і технічних фільмів.