У Херсоні відбулася українсько-грузинська прем’єра

4 года назад 0

Карантин дав поштовх новим проектам для Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша. У непростий час храм Мельпомени став  майданчиком для інтернаціональних вистав. І якщо кілька тижнів тому на херсонських підмостках представили виставу за п’єсою білоруського драматурга Андрія Курейчика «Ображені. Білорусь», то зараз відбулася грузинсько-українська прем’єра.

«Станцюй за мною танго» — це довгоочікувана постановка-тандем. П’єса – грузинської авторки, сучасної драматургині Ніно Мірзіашвілі, режисер – теж грузин, Каха Гогідзе. А от акторський склад — повністю український, наші «кулішівці». Ідея спектаклю виникла задовго до коронавірусної пандемії.

-Минулоріч перебуваючи на фестивалі в Грузії, домовилися з місцевим театром про те, що зробимо виставу за твором грузинського автора. Тому що в Грузії на фестивалі в основному запрошують тільки ті закордонні театри, які ставлять грузинську п’єсу. Це дуже потужний меседж. Домовилися з Кахою Гогідзе. Вистава вийшла українська, але з грузинським колоритом,  — розповідає генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга.Фішка цієї вистави в тому, що готувалася вона дистанційно. Більшість репетицій відбувалися в режимі онлайн, адже припали на час суворого карантину, коли в Україні не працювали театри. А ще – зупинилися міжнародні трансфери і режисер з Грузії приїхати не міг.

-Зізнаюся, спочатку було важко. Адже так вистави ніколи не робили. Та виявилося, що онлайн-репетиції – це навіть корисно. На відстані ми попрацювали десь півтора місяці, і коли я приїхав, актори вже знали текст. І нам вистачило два тижні, щоб зробити цю виставу. Не знаю, чи вийшло, але, судячи з реакції глядачів, їм сподобалося,  — говорить режисер-постановник Каха Гогідзе.Сам Каха Гогідзе є головним режисером Ахалцихського драматичного театру. Також він актор. І, певно, ще й через це намагається витиснути з виконавців ролей максимум, на який вони здатні. «Кулішівці» не приховують – навіть дистанційно відчули, що таке грузинський темперамент.-Режисер сам дуже темпераментний. Той  темперамент він нам передавав і в режимі онлайн-репетицій: ще, ще! Думаєш, та куди вже ще, вже й так важко стояти? Але треба було ще. Це якийсь інший досвід. До наших режисерів ми вже звикли. Знаємо чого чекати від Павлюка, Корольової, тут же щось нове, — говорить актор Євген Гамаюнов.Улюбленець херсонської публіки Євген Гамаюнов грає суворого батька дівчини на виданні. Протягом всієї вистави зала просто розривається сміхом від фрази-паразита, яка прилипла до персонажа – «За ВДВ!». Сам актор в інтерв’ю жартує – головне, щоб шанувальники, впізнавши його на вулиці, не кричали вслід те саме «За ВДВ!». У виставі всі актори грають дуже емоційно. Тетяна Проворова, Павло Костенко, Ірина Рура, Євгеній Карнаух, як і Євген Гамаюнов виклалися на повну.Музичне супроводження вистави – оркестрова група театру на чолі з Артемом Філенком.Сюжет «Станцюй зі мною танго» — легкий і жартівливий. А фінал, звісно ж, зав’язаний на хеппі-енді, як того і вимагає жанр. Словом, постановка дарує позитивний настрій, якого зараз так бракує. Навесні виставу «Станцюй зі мною танго» театр ім. М. Куліша планує повезти до Грузії.

Марина САВЧЕНКО, Новий день
Фото автора.