У Львові створять відкритий реєстр мозаїки

5 лет назад 0

У Львові створять відкритий реєстр історичних мозаїк.

Виконком міськради прийняв таке рішення після того, як компанія ТзОВ "Компанія Ріел-Естейт Груп" під час будівництва торгового комплексу знищила мозаїку художника Володимира Патика на магазині "Океан", що на вул. Володимира Великого, передає сайт "Gazeta.ua".

Реєстр обмежить будівельні роботи, які можна проводити на об'єктах із цінною мозаїкою. Забудовники зможуть лише ремонтувати частину будівлі з мозаїкою, але не перебудовувати чи зносити.

"Інвентаризація мозаїк до 1939-го у міськраді є. Але настав час, щоб і радянські мозаїки, які мають цінність, визнати творами мистецтва та історичними пам'ятками. Зараз маємо інформацію про 137 мозаїк. Це твори, виконані до 1939-го, в радянський час і після 1991. Мозаїки різного розміру. Знаходяться не лише на фасадах, а й всередині них будівель. Деякі — елементи декору на певній частині споруди, — розповідає директор департаменту міського управління охорони історичного середовища  Лілія Онищенко . — Стежитимуть, чи не руйнують будівельні компанії мозаїку голови районних адміністрацій, департамент містобудування та управління охорони історичного середовища та Інспекція держахрбудконтролю Львова. Ці структури також повинні враховувати наявність на об'єкті цінної мозаїки, коли готуватимуть містобудівну документацію".

Зокрема міське управління охорони історичного середовища має визначити, які з мозаїк зараз перебувають у занедбаному стані, та відновити їх.

Ще не знищена мозаїка Володимира Патика