Українська література шириться Херсонщиною: у Каховці відбулась зустріч із Олексієм Чупою

7 лет назад 0

 

В Україні маленькі міста залишаються поза увагою культурних діячів. Та завдяки активістам цю закономірність вдається робити не такою закономірною. Зусиллями місцевих у Каховку завітав письменник Олексій Чупа.

Зустріч із митцем проходила у спеціалізованій ЗОШ №2. На творчому вечері були присутні вчителі української мови та літератури й учні старших класів, а також представники преси та небайдужі каховці.

Формат культурного дійства здивував письменника, адже учні й вчителі виявили неабияку цікавість до його творчості та майже три години розпитували Олексія Чупу про поетичні та прозові напрацювання. «Мене дійсно здивувало те, наскільки підготовленою виявилась публіка. Я не побачив байдужих очей. У Каховці дуже сучасні вчителі. Із власної волі (ред. – посміхається) я майже нічого не розповідав… мене постійно розпитували… », – пояснює у коментарі «ХВ» письменник.

Крім того, автор додав, що маленькі міста потребують таких творчих зустрічей набагато більше, ніж великі. Не так часто у подібні до Каховки населені пункти навідуються українські письменники чи музиканти. А південному регіону це вкрай необхідно.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Нестандартный донецкий» писатель Чупа в Херсоне: «Украина – страна, в которой хочется жить»

Олексій Чупа дуже дратується (ред. – звісно жартома), коли його представляють як видатного українського письменника. Але не можна не погодитись із таким визначенням, адже за свої 30 років письменник, родом із Донеччини, надзвичайно тонко навчився відчувати політичні зміни та процеси в нашому суспільства, а також розуміти ментальні особливості сучасного українці.

Герої творів Олексія Чупи – наші родичі, сусіди, друзі чи знайомі – українці, що подеколи є надзвичайно свідомими чи, навпаки, такими, що не вирізняються особливим інтелектуальним рівнем. Серед героїв його романів трапляються інтелігенти, які живуть поряд із хуліганами. 

Олексій Чупа – письменник, що бачив війну на власні очі та змушений був покинути рідну Макіївку через дії окупантів та агресора на Сході України. Про свою долю автор розповідає охоче, але із величезним сумом та тугою за рідним домом.
Тож про своїх гопніків із «Казок мого бомбосховища» та божевільного науковця із «Акваріуму» Олексій Чупа і розповідав каховцям. У ході зустрічі автор зачитав уривок про перші обстріли у післямові до «Казок…».
Далі була поезія «наосліп». Як звучали віршовані рядки дивимось у нашому сюжеті. Олексій Чупа буквально зачарував місцеву публіку поезію із збірки «Кома». В унікальний спосіб автор й зачитував свої твори: присутні називали номер сторінки – автор, відповідно, цитував обраний «наосліп» вірш.
Після того, як поетичний формат, був завершений, Олексій Чупа заспівав під гітару декілька авторських пісень. Кожен його твір – акумулятор енергії, що заряджає присутніх неймовірним позитивом та провокує внутрішню гармонію.  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Украинские писатели в Херсоне: мы находимся в состоянии не только территориальной, но и культурной оккупации

Зворушлива каховська публіка
Як раніше писали, митцю особливо припала до душі відкритість та щирість каховських поціновувачів мистецького слова. Та, дійсно, будучи учасниками поетичної зустрічі, помітили в учнів непідробну пристрасть та жагу до літературних новинок.  

Каховські школярі та педагоги сприйняли візит Олексія Чупи як щось небуденне та урочисте. А учениця 11-класу Катя Чуракова зачитали фрагменти із наукової роботи МАН про роман-антиутопію автора «Акваріум».

Неймовірне відчуття, коли люди все ще вважають слово маленькою святинею та із надзвичайною увагою та зворушливим тремтінням очікують на приїзд письменника.
Підготувала Юлія Соломахіна