Український фільм потрапив до конкурсної програми європейського кінофестивалю

5 лет назад 0

Кадр з фільму

Короткометражний фільм "Штангіст" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука ввійшов до конкурсної програми 25-го міжнародного Сараєвського кінофестивалю. 

Пройде 16-23 серпня у столиці Боснії та Герцеговини, Сараєво, передає сайт "Gazeta.ua"

30-хв. стрічку "Штангіст" відібрали до секції короткого метру, де загалом представлено 13 картин із 10-ти країн Європи.

Дія відбувається в Чернівцях. Спортсмен-важкоатлет Петро готується до престижного міжнародного чемпіонату. Намагається впоратися із психологічними складнощами, що виникають у стосунках із коханою та близькими, за сюжетом.

Фільм спільного виробництва України та Польщі. Зйомки проходили в Києві та Львові. У картині знімалися переважно непрофесійні актори. Головну роль зіграв майстер спорту з важкої атлетики, чернігівець Олександр Лой. Продюсери — Валентин Васянович і Конрад Стефаняк.

"За останній рік "Штангіст" є найактивнішим представником України на міжнародних кінофестивалях у секціях короткого метру, — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко. — Бажаю режисерові доповнити список перемог нагородою ще й цього фестивалю".

Сараєвський кінофестиваль — найбільший на Балканах та один із найбільших у Європі. Заснований 1995-го. Секція "Європейський короткий метр" презентує найбільш цікаві, молоді, хоробрі та свіжі голоси талантів, які не йдуть протореним шляхом відомої формули створення кіно. Участь у цій секції дає змогу фільму отримати номінацію на приз Європейської кіноакадемії та кваліфікацію на премію "Оскар".

Прем'єра короткометражки "Штангіст" відбулася торік на Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість", де стрічка здобула головну нагороду в Національному конкурсі. Також отримала Гран-прі Варшавського міжнародного кінофестивалю та Гран-прі кінофестивалю Premiers Plans d'Angers у Франції.