З аукціону за 218 тис. дол. продали перше видання творів Гоголя

5 лет назад 0

 Перше видання збірки Миколи Гоголя "Вечори на хуторі біля Диканьки" продали на торгах аукціонного дому Christie's в Лондоні за 175 тисяч фунтів (близько 5,56 мільйона гривень).

Про це передає УНН.

Видання продавали у межах торгів під назвою "Золотий вік російської літератури". Всього на продаж виставили понад 120 рідкісних друкованих видань з приватної європейської колекції, в тому числі твори Пушкіна, Достоєвського, Крилова та Грибоєдова.

Продане на аукціоні видання твору Гоголя 1831 року — це перше видання автора, яке побачила широка публіка. Christie's відзначає, що всі доступні екземпляри свого першого невдалого твору "Ганц Кюхельгартен" Гоголь викупив і спалив. Повний примірник "Вечорів на хуторі біля Диканьки" у двох томах з'являвся на торгах лише двічі. Одні з попередніх власників видання — князі Воронцови, про що свідчить нанесена на книгу монограма.

Це видання "Вечорів на хуторі біля Диканьки" продали за 175 тисяч фунтів, що у два рази більше оцінювальної вартості
Загальний виторг за колекцію, за повідомленням аукціонного дому, становив 2,2 мільйона фунтів (близько 70 мільйонів гривень).

Найдорожчим лотом стало перше видання роману Олександра Пушкіна "Євгеній Онєгін", за яке Christie's отримали 467,2 тисячі фунтів (майже 15 мільйонів гривень).