13 мільйонів утримують 11 мільйонів

3 года назад 0

За даними Міністерства соціальної політики України, близько 13 млн. громадян, які працюють, сплачують внески для 11 мільйонів пенсіонерів.

Про це в ефірі одного з телеканалів повідомила Марина Лазебна, міністр соціальної політики.

«Є 13 мільйонів працюючого населення, яке сплачує внески для 11 мільйонів пенсіонерів. Ми цього не витримаємо, ми постійно будемо думати, як підвищити пенсії», — сказала Марина Лазебна.

За її словами, за останні 10 років видатки держаного бюджету збільшилися в чотири рази, видатки Пенсійного фонду — у два рази.

«Тобто пенсія відставала у два рази від зарплати. Коефіцієнт заміщення пенсією зарплати (це коли людина виходить на пенсію) раніше був 50%. На сьогодні маємо 30%», — зазначила міністр.

Наразі в Україні є шість видів мінімальних пенсійних виплат. На думку Марини Лазебної, в країні потрібно впроваджувати накопичуваний рівень: «Збалансувати солідарну систему з накопичувальним рівнем. Потрібно починати з реформи прожиткового мінімуму — відв’язати всі надбавки та виплати, що сьогодні прив’язані до прожиткового, прожитковий стане реальним і до якого буде прив’язана реальна пенсія. Це можна буде зробити у наступному році, й це буде три тисячі гривень».

Анатолій НІКОЛАЄВ.