Аграрії Херсонщини дочекалися: державна підтримка АПК на 2021 рік розподілена

3 года назад 0

Аграрна спільнота нарешті дочекалася! Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики погодив розподіл коштів, в розмірі 4,5 млрд грн, виділених для підтримки українського агросектору. 

Аграрії Херсонщини та представники новоствореної «Асоціації Об’єднання Водокористувачів» вдячні Президенту України, Міністру аграрної політики та продовольства, а також Всеукраїнській Аграрній Раді  за їх підтримку, надану сільгоспвиробникам. 

Як зазначив голова пpeдcтaвництвa BAP у Xepcoнcькiй oблacтi тa «Acoцiaцiї Oб’єднaння Boдoкopиcтувaчiв» Boлoдимиp Xвocтoв, в Aгpapнoму кoмiтeтi Bepxoвнoї Paди, зa iнiцiативи eкcпepтiв BAP пpийнятo низку важливих piшeнь, якi впливатимуть нa poзвитoк Xepcoнщини та всієї України. Серед них питання держпідтримки АПК на 2021 рік та важливі агрозаконопроєкти.  

«Перед Аграрним комітетом стояло архіважливе питання – справедливий розподіл коштів та підтримка напрямків, які рухають українську економіку, зокрема це стосується розвитку тваринництва та зрошення. Ми вже бачимо перші результати – це схвалення програми державної підтримки АПК на 2021 рік є, і ми вдячні за це нашій владі та всім, хто одноголосно її підтримав. Дякуємо за позицію»,

 — наголосив Володимир Хвостов. 

До речі, вперше до держпідтримки включені три нові програми, на яких наполягала ВАР, зокрема, держпідтримка агрострахування, зрошення, компенсація втрат посівів на Одещині. 

Для забезпечення стабільності та передбачуваності державної підтримки збережені основні програми – це підтримка розвитку галузей тваринництва, садівництва, фермерства, здешевлення кредитів та купівлі сільгосптехніки. Водночас, враховані  сучасні реалії і побажання виробників, запропонувавши нові програми, які створюватимуть позитивний ефект для економіки України. За розрахунками  міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства нові програми, такі як підтримка зрошення, матимуть попит серед аграріїв у зв’язку з близьким відкриттям ринку землі 

На Херсонщині розвиток зрошення, як і галузь тваринництва є важливими умовами для реалізації аграрного потенціалу, збільшення сільськогосподарського виробництва та зміцнення лідерства на аграрних ринках у світі. Тож розподіл 4,5 млрд грн з бюджету на 2021 рік за представленими програмами є вагомим  сегментом  розвитку сільського господарства. 

Так, програма з підтримки тваринництва передбачає надання спеціальних бюджетних дотацій з метою реконструкції ферм та комплексів, зміни структури виробництва, покращення якісного складу поголів’я, підтримки біорізноманіття та біологічної безпеки. 

На державну підтримку розвитку тваринництва та переробки с/г продукції виділено 1,15 млрд грн. 

А саме: на відшкодування вартості закуплених племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів – 350 млн грн; спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї – 240 млн грн; відшкодування вартості тваринницьких об’єктів (до 50% вартості) – 350 млн грн; компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів – 60 млн грн. 

Далі іде дві нові програми по напрямку тваринництво: спеціальна бюджетна дотація  за утримання кізочок, козематок, ярок, вівцематок – 50 млн грн; спеціальна бюджетна дотація  за приріст корів власного відтворення – 100 млн грн. 

Що стосується зрошення, то тут державна підтримка надається у розмірі 50 млн грн, які підуть на: краплинне зрошення; закупівлю техніки, обладнання; будівництво/ ремонт об’єктів (насосних, водогенеруючих споруд) та будівництво/ ремонт внутрішньогосподарських систем. 

Аліна Дмитрієва