Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра сприяє збереженню родючості грунтів на Херсонщині

4 года назад 0

Зима без снігу, весна без дощу. Аграрії Херсонщини занепокоєні: чи будуть українці з хлібом і що буде з продовольчою безпекою країни. Адже у грунті  відсутні запаси вологи, а поодинокі дощі, які мають місце наприкінці травня, ситуації не вирішують.
Не чекаючи, як то кажуть, від моря погоди, сільгоспвиробники розпочали ранню поливну кампанію. Приміром, у Іванівському районі воду на поля зазвичай подавали після 9 травня, а цьогоріч стартували з 24 березня.
Безумовно, інтенсивне зрошення додає витрат, але аграріям не варто турбуватися, запевняє керівництво Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра (далі БУВР).

Ігор Андрієнко: «Ми розуміємо, що 2020 рік – непростий як для України, так і для сільгоспвиробників. Тому, враховуючи кризу через коронавірус та інші економічні фактори, ми зробили все, щоб хоч якось підтримати аграріїв і мінімізувати їх витрати. Зокрема, в межах укладених угод, а таких  на кінець травня –  вже 276 договорів, виконуємо усі запити на воду. Вартість її доставки залишили на рівні минулого року – 30 копійок за кубометр. У Херсонській області ціна на воду найнижча в Україні!»
Нові заявки на полив від фермерів надходять і далі, тому цьогорічний сезон у Водному господарстві Херсонщини буде напруженим. Також, з метою збереження і підвищення родючості ґрунтів, спеціалістами БУВР надаватимуться послуги, які направлені на уникнення матеріальних збитків аграріїв, пов’язаних з їх господарською діяльністю на зрошуваному масиві. Повний перелік послуг прописано у додатку до договору. Їх ціна становить 1,4 копійки за 1 кубометр води. Варто зазначити, що за аналогічні послуги в інших регіонах сплачують набагато більше, у сусідній Миколаївській області – по 5 копійок за кубометр.
Ігор Андрієнко:  «Басейнове управління водних ресурсів нижнього Дніпра  – це уповноважений державою орган, який в межах Херсонської області здійснює неупереджений моніторинг за меліоративним станом зрошуваних земель та якістю поливних вод, чим допомагає фермерам зберігати продуктивність земельних ресурсів. Інакше  Херсонська область матиме високі ризики втрати родючості ґрунтів і врожайності сільгоспкультур. У випадку погіршення меліоративного стану,  ґрунтові води можуть піднятися вище критичних, що може призвести до вторинного засолення ґрунтів і солонцювання».
У разі виявлення погіршення показників, спеціалісти БУВР рекомендують аграріям вживати ряд агротехнічних заходів, серед яких гіпсування, вапнування, або зменшення норми поливу чи взагалі, переглянути с/г культури для посадки на наступний рік. У разі ігнорування порад щодо експлуатації земель, працівники БУВР мають право звернутися про навмисне погіршення до Державної екологічної інспекції у Херсонській області та інші відповідні органи. Але, на щастя, поки що таких випадків у області не виявлено.
Кошти, які БУВР отримує від надання платних послуг, зараховуються до спеціального фонду Державного бюджету. Що це означає? БУВР не розпоряджається фінансовими надходженнями. Тому будь-які звинувачення, що БУВР надає послуги за необґрунтованими цінами, які поширювалися в деяких інтернет-виданнях, є безпідставними, каже Ігор Андрієнко.
Ігор Андрієнко: «Перш за все, хочу зазначити, що наше управління – це бюджетна, неприбуткова організація, діяльність якої є цілком публічною. Ми завжди працювали і будемо працювати у правовому полі! Послуги, пов’язані з подачею (забором) води на полив, надаються БУВР нижнього Дніпра згідно з чинним законодавством».
У Сполучених Штатах Америки за недотримання меліоративного стану земель у фермера її відберуть і крапка. В Україні в цьому плані законодавство «м’якіше»: по відношенню до недобросовісного фермера передбачена лише  адміністративна відповідальність і мінімальні штрафні санкції.
Ігор Андрієнко: «Ми готові до продуктивної співпрацювати з кожним водокористувачем. Користуючись нагодою, хочу звернутися до свідомих аграріїв і подякувати їм за відповідальне та дбайливе ставлення до Таврійської землі!  Адже лише разом ми зможемо зберігати природні ресурси Херсонщини та примножувати врожаї!»
P.S: Українська приказка «Зима без снігу, літо без хлібу», мала б усі шанси здійснитися, але не в наші дні, коли на Херсонщині активно розвивається і використовується система зрошення. Тому жодних загроз продовольчій безпеці України у поточному 2020 році не очікується.
Елеонора Гуськова, Перший регіональний