Безкоштовний проїзд пільговиків у Херсоні пропонують замінити грошовими виплатами

3 года назад 0

Громадська активність херсонців вочевидь зростає. Про це свідчить поява на сайті електронних петицій вже другої з початку року «відозви» до муніципальної влади. Її автори пропонують міськраді розглянути можливість монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті обласного центру, як це вже зробили у ряді міст на Львівщині та Харківщині. 

Та на відміну від попередньої петиції про визнання котів частиною екосистеми міста, яка ще й із надлишком набрала потрібні для її розгляду 250 голосів, ініціатива про заміну безкоштовного проїзду адресними грошовими виплатами досі необхідної кількості прихильників не набрала. Чому? Адже ідея, загалом, не є «висмоктаною з пальця». Грошові компенсації пільговикам були б справедливішими, ніж діюча «зрівнялівка». У нас на тролейбусах та автобусах їздять далеко не всі люди похилого віку: хтось має особистий  автомобіль, а хтось через стан здоров’я фізично неспроможний кудись відправитися. Тож їм таке відшкодування права на проїзд було би геть не зайвим – куди витратити гроші, пенсіонери знайдуть. 

Але принаймні дехто з херсонців не поспішає підтримати петицію з інших міркувань. Досвід підказує, що на монетизації пільг владаза нашою вічною традицією намагатиметься економити. І виплати або почнуть затримувати, або ж розмір компенсації виявиться відчутно заниженим. Тим більш, що гіркий досвід у цьому плані є в перевізників: комунальне підприємство «Херсонелектротранс», приміром, ось уже два роки ніякої компенсації витрат на перевезення пільгових категорій пасажирів не отримує – її частково заміняє грошова допомога з бюджету. У директора КП «Херсонелектротранс» Ігора Житченко автор цих рядків поцікавився, що він думає про монетизацію пільги з оплати проїзду.

— Перевізникам абсолютно однаково, у якій формі здійснюватимуть оплату за їхні послуги – аби вона надходила вчасно і в повному обсязі, — зауважив Ігор Житченко. – Та мені особисто ближчий той варіант, до якого прийшла влада у Кривому Розі. Там сіли, порахували, скільки грошей потрібно на технічне обслуговування, ремонт тролейбусів і зарплати, скільки  вдається отримати коштів від пасажирів, котрі купують квитки. Дійшли висновку, що платня за проїзд —  це незначна сума, яка не зробить експлуатацію електричного транспорту прибутковою як зараз так і майбутньому. Тому просто взяли підприємство на повне утримання з міського бюджету, зробивши проїзд безкоштовним для всіх, а не тільки для пільговиків. Завдяки чому ще й зекономили на оплаті праці кондукторів і контролерів.

Нагадаємо: з минулого року держава вже намагалася зекономити на пільговиках. Для цього оплату витрат з їх проїзду «перекинули» з державного бюджету на місцеві. Але в більшості сільрад та ОТГ достатньо коштів для не знайшлося. Тому десь оплачували поїздки, скажімо, раз на тиждень, а десь і на це грошей у скарбничках не нашкребли.  Тож і в Херсоні прості городяни побоюються, що монетизація пільги матиме такий самий фінал. Вони б і не проти отримувати додатково якусь суму, але хочуть соціальних гарантій, аби цих коштів вистачало, і надходили вони без затримок. Та чи буде спроможна міськрада розробити такий правовий механізм, який би функціонував без збоїв?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.