Борги держави повісили на Новокаховську громаду

3 года назад 0

Загальна сума заборгованості — більше 3 мільйонів гривень.

Закласти в місцевому бюджеті більше 3 млн грн на сплату боргів комунального підприємства “Новокаховське управління комунального господарства” (далі — “НКУКГ”) вирішила Новокаховська міська рада. Майже 3 млн грн із них мають піти на виплату заборгованості і штрафних санкцій перед ПАТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, а майже 300 тис. грн на сплату податків. 

Деякі депутати міськради були проти такого рішення. На їхню думку, на місцевий бюджет не повинні перекладати виплату зобов’язань комунальних підприємств. “Нехай за негарну роботу їхніх директорів сплачують інші. Громада не повинна страждати”, — так пояснили свою позицію ці народні обранці.

— Оскільки міськрада є засновником всіх комунальних підприємств, вона несе за їхню діяльність, в тому числі фінансову, повну відповідальність. Тим більше, що у КП “НКУКГ”, яке займалось централізованим теплопостачанням, нема правонаступника, — пояснив заступник міського голови Леонід Чурсинов.

За його словами, борги у цього підприємства виникли через несплату держави різниці в тарифах. 

— Саме тому у нього виникла заборгованість по податках і по сплаті за газ. Податкова служба і “Нафтогаз України” подали до суду на міськраду як на засновника підприємства. У першій інстанції ми програли і одразу ж за виконавчим провадженням були призупинені всі фінансові операції виконавчого комітету Новокаховської міськради. Розблокувати рахунки вдалось лише після подання апеляції, рішення по якій ще нема. Ми не знаємо, яким воно буде. Якщо ми програємо, то рахунки виконкому міськради знову заблокують. Щоб цього не сталось, ми й запропонували передбачити в місцевому бюджеті гроші на виплату боргів по цим судовим рішенням. Звісно, якщо ми апеляцію виграємо, то кошти залишаться за громадою, — додав Леонід Чурсинов.

Міський голова Володимир Коваленко підтвердив, що всі борги КП “НКУКГ” виникли з вини держави. 

— На жаль, “різниця в тарифах” вбиває більшість комунальних підприємств в Україні. Слава богу, що в Новій Каховці нема централізованого опалення. Якби воно було, вижити комунальникам було б значно складніше, — підкреслив він.

Рішення про створення КП “НКУКГ” Новокаховська міськрада прийняла 29 липня 2008 року. За словами Леоніда Чурсинова, зараз це підприємство не веде активної господарської і фінансової діяльності. Водночас, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, воно не перебуває в процесі ліквідації. 

Нагадаємо, що в сусідній Каховці неправомірні рішення місцевої ради щодо ліквідації КП “Наш дім” і небажання сплачувати його борги призвели до великих втрат з місцевого бюджету. 

Олег БАТУРІН.