Британія надасть 1,6 млрд доларів позики для підвищення безпеки на півдні України

3 года назад 0

Під час офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Великої Британії досягнуто домовленостей про переоснащення у співпраці з Британією Військово-морських сил України сучасними ракетними катерами, які відповідатимуть стандартами НАТО. Завдяки домовленості буде закрито потребу в кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях.
Для фінансування цих робіт Уряд Британії надасть позику на 10 років на суму до 1,25 мільярдів британських фунтів стерлінгів (1,6 млрд доларів). Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії паралельно з модернізацією власного судновиробництва, яке зможе забезпечити будівництво наступних кораблів.
Крім цього, ці кошти підуть на будівництво портової інфраструктури для базування кораблів в Очакові. Ця домовленість дозволить зміцнити обороноздатність України на морі та підвищить безпеку на півдні країни.
Також підписаний меморандум, що передбачає закріплення домовленості щодо надання Британією фінансової підтримки Україні у сумі 2,5 мільярдів фунтів стерлінгів для посилення двосторонньої торгівлі та реалізації інвестиційних проєктів у пріоритетних сферах.
Херсонська ОДА