Будівельну компанію на Херсонщині змусили переробляти дорогу

3 года назад 0

Завершити ремонт дороги Новокиївка — Каланчак повинні були ще восени.

Дуже дивну картину в середині грудня спостерігали жителі Новокиївки Скадовського району. Робітники, які напередодні місцевих виборів 25 жовтня почали ремонт місцевої дороги і вже встигли покласти на ній шар щебеню, несподівано весь цей щебень згорнули і вивезли в невідомому напрямку.

— Нічого подібного за все своє життя я не пригадую, — каже староста Новокиївки Каланчацької селищної ради Юрій Юрін. — Усе село дуже раділо, коли на нашій дорозі почались ремонтні роботи. Цього ми чекали не один рік. Зрештою, у 2020 році з державного бюджету за проєктом “Велике будівництво” виділили кошти, провели тендер і визначили генеральним підрядником приватне підприємство з Нікополя “Авігея СТ”. Ми познайомились з його представниками, надали необхідну допомогу. А далі почалось щось незрозуміле: замість “Авігеї” виконувати роботи почали інші фірми. Все, наче, було красиво, поки техніка не почала згортати вже викладений на 8 км дороги шар щебеню і кудись вивозити його вантажівками.

За інформацією з порталу публічних закупівель “Прозорро”, тендер на поточний середній ремонт автодороги загального користування місцевого значення 0221106 Залізнична станція Брилівка — Новокиївка — Каланчак на ділянці км 6+000 — км 18+000 провели ще влітку. Взяти участь у ньому зголосилися 4 фірми, частина яких згодом “зійшла з дистанції” і переможцем стало ПП “Авігея СТ”. Воно погодилось виконати роботи майже за 33 млн грн. Відповідно до підписаної влітку додаткової угоди компанія зголосилась виконати роботи до 15 жовтня 2020 року.

Дорога 0221106 Брилівка — Новокиївка — Каланчак на багатьох ділянках знищена майже вщент. За словами Юрія Юріна, через це водії рейсового автобусу Каланчак — Херсон відмовлялись їхати через їхнє село.

— Тож коли роботи почали згортати, вся Новокиївка “загуділа”. Всі були обурені і нічого не розуміли, — сказав він.

Староста підозрює, що причиною таких дивних подій могла бути несплата генеральним підрядником за щебінь і інші виконані роботи перед субпідрядниками. Про це “Новому дню” розповіли також представники фірм, які виконували роботи на цій дорозі. Мовляв, оскільки нікопольська компанія не заплатила їм за щебінь, їм довелося згортати його з дороги і повертати його назад.

— Які там стосунки між ПП “Авігея СТ” і її субпідрядниками, нас узагалі не хвилює. Головним критерієм для нас є якість і вчасність виконання робіт. А щодо компетентності “Авігеї” у нас безліч зауважень, — каже Едуард Науменко, директор державної установи “Місцеві дороги Херсонщини”, яка є замовником ремонту дороги 0221106.

За його словами, це підприємство спочатку затягувало зі строками проведення робіт, затягнуло їх до кінця року і невчасно звітувало про отриманий з держбюджету аванс у 8 млн грн.

— На етапі приймання робіт ми побачили, що вони використовували неякісний щебінь з додаванням піску. Тож коли підприємство надало акти виконаних робіт, ми відмовились їх приймати. Крім того, ми їх і раніше попереджали, щоб вони не засипали той щебінь на дорогу, але вони не послухали, — пояснив Едуард Науменко.

За його словами, ПП “Авігея СТ” у кінці 2020 року на Херсонщині здійснювала роботи на 5 об’єктах і по кожному з них у “Місцевих доріг Херсонщини” були зауваження.

— Приміром, ми не прийняли їх роботи по капремонту вулиці Паровозної у Херсоні і змусили замінити вже покладені 200 плит. Думаю, нам таки доведеться подавати до суду і розривати деякі договори з “Авігея СТ”. До речі, подібних проблем з іншими підрядниками ми не маємо. Бо вони зрозуміли, що ми будемо вимагати результат. Не так часто на Херсонщину виділяють такі великі гроші на ремонти, щоб робити їх неякісно, — додав Едуард Науменко.

За даними “Прозорро”, ПП “Авігея СТ” у 2020 році виграла також тендери на капремонт проїзної частини вул. Магістральної в Приморському Скадовського району вартістю 22 млн грн, вул. 40 Років перемоги в Генічеську майже на 6 млн грн, капремонт проїзної частини автодороги 0221306 Нижні Торгаї — Агаймани Генічеського району на 18,4 млн грн, поточний середній ремонт автодороги 0220607 Кочубеївка — Давидів Брід Бериславського району на 1,27 млн грн і капремонт проїзної частини вул. Металургів у Лазурному Скадовського району майже на 13 млн грн.

P.S. Завершити ремонт дороги  0221106 Брилівка — Новокиївка — Каланчак до 1 січня ПП “Авігея СТ” так і не встигла. За словами старости Новокиївки Юрія Юріна, роботи там ще тривають.
Олег БАТУРІН
Фото автора
Новий день Полина Светлова