Депутати облради просять Кабмін взяти на контроль будівництво шляхопроводу в Херсоні 

3 года назад 0

Тема багатостраждального херсонського шляхопроводу, який ніяк не добудують, вкотре прозвучала в сесійній залі обласної ради. І якщо на початку каденції обранці створили контрольну комісію з питань вивчення ситуації на будівельному майданчику №1 в області, то тепер стали відомі перші результати роботи цього тимчасового органу. Звітуючи про аудит з питань зведення шляхопроводу, депутат Юрій Одарченко зазначив, що комісію передусім цікавило, чому так подорожчав кошторис об’єкту. Нагадаємо, наразі заявлена сума становить майже 1 мільярд 600 мільйонів гривень, тоді як первісна вартість транспортної розв’язки (2012 рік) була менше 200 мільйонів. Більше, ніж вполовину, об’єкт подорожчав у 2017 році. Вже повторно розглядаючи проект херсонського шляхопроводу, Кабінет міністрів України затверджує його новий кошторис – 514 мільйонів гривень!

«Цього достатньо для того, щоб добудувати весь шляхопровід. І тут ідуть заяви про те, що це тільки перша черга. Але шановні друзі, я з собою спеціально взяв розпорядження Кабміну: 514 мільйонів — це вартість всього шляхопроводу, який з’єднував би проспект Сенявіна і вулицю Залаегерсег. Розмови про те, що там з’явилося озеро якесь, з точки зору фахівців це якісь історії, які не можуть мати під собою підгрунтя. Бо проект вивчив підтоплення грунтів, передбачив відповідні фундаменти, для того, щоб цей об’єкт багато років працював на користь  Херсонщини», — говорить Юрій Одарченко.

Як стверджує депутат, «собака закопана» в повторному проектуванні об’єкту. Мовляв, вартість робіт завищили свідомо. Ключову роль в даному питанні тоді відіграла моніторингова група, створена при Херсонській ОДА. Її рекомендації було взято за основу в проектуванні шляхопроводу. Натомість аудит, здійснений представниками Рахункової палати, виявив низку недоліків, пов’язаних з фінансуванням даного будівництва. Зокрема, в частині спрямування на об’єкт майже всіх коштів ДФРР, які виділялися на область.

«У звіті написано, що завдяки неправомірним діям членів комісії, яка формувала конкурс, цей об’єкт потрапив під фінансування ДФРР. 2018 рік це 92% коштів, які надходять в область, 2017-й – понад 70%. Це гроші, які могли піти на лікарні, школи, очисні споруди, сміттєзвалища й т.д. Ні, вони вивалюються на шляхопровід. Тобто відбувалася концентрація коштів на єдиному об’єкті», — озвучив пан Одарченко.

У звіті аудиторів написано, що авторський контроль за виконанням робіт, по суті, не вівся. Хоча за умовами угоди для автора проекту він обов’язковий. Також перевірка виявила недоліки в контролі технічному. Фактично на все закривалися очі. Тим часом, з бюджетів різних рівнів на шляхопровід йшли величезні фінансові вливання: 2012-2016 роки — 62 мільйони гривень, 2017-2018 роки — 230 мільйонів, 2019 рік — 29 мільйонів, 2020 рік — 307 мільйонів. Тож на об’єкт вже витрачено 628 мільйонів гривень! Депутати впевнені – сума астрономічна, як для однієї черги шляхопроводу. Саме тому на сесії проголосували за звернення до Кабміну. Уряд обласні обранці просять належно проконтролювати «велике будівництво» в Херсоні.

Ще одним рішенням у сесійній залі пройшло звернення до прокурора області та начальника ГУНП щодо активізації розслідування зловживань при будівництві шляхопроводу. Керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга, присутній у залі, поінформував, що наразі згаданий об’єкт проходить у двох кримінальних справах. Їх прокуратура планує об’єднати в єдине провадження.

-Це одне провадження, яке зареєстрував вже я, коли призначився в область, друге — ще 2018 року, яке останні півтора роки розслідувалося Головним слідчим управлінням СБУ. Це провадження надійшло в Херсонську область для подальшого розслідування 30 грудня. Призначені досвідчені прокурори з обласного апарату, аналізуються матеріали, які там є, призначено декілька експертиз – будівельно-технічні, товарознавчі і т.д. Перешкоджає цій роботі повільне виконання експертиз. Крім того, там декілька десятків томів, які треба нормально проаналізувати, — повідомив прокурор області.

Нагадаємо, минулого літа під час свого візиту на Херсонщину Президент України Володимир Зеленський озвучив керівництву облдержадміністрації дедлайн – першу чергу шляхопроводу ввести в експлуатацію до травня 2021 року.

Марина САВЧЕНКО

Фото Херсонської ОДА.