Державну нерухомість на Херсонщині віддають задешево

4 года назад 0

Купити міський кінотеатр за …19 гривень. Гадаєте, це фантастика? Та ні, цілком можливий варіант, якщо йдеться про літній кінотеатр «Текстильник» у херсонському селищі Текстильників. Він не працює вже років із сорок, та якийсь час його орендував підприємець під кафе. Потім і він відмовився від нерухомості, що руйнується. Тому у регіональному відділенні Фонду державного майна Херсонщини, АР Крим та Севастополя оцінили будівлю за ринковою вартістю у чотириста тисяч гривень, і виставили на торги. Та охочих віддати таку суму за лот не знайшлося. Тому ціну знизили до 199 тисяч 485 гривень, і знову виставляють на аукціон, тільки вже за голландською системою. Це означає, що його учасники зможуть не підвищувати, а знижувати бажану вартість кінотеатру, по одному відсотку за «крок». Тож і дійсно можуть дійти до 19 гривень.
Та який сенс продавати об’єкт за копійки, якщо навіть використані для його зведення будівельні матеріали насправді коштують дорожче? Сенс є, переконана начальник регіонального відділення ФДМУ Галина Теслюк . Якщо кінотеатр навіть задешево придбає платоспроможний інвестор, він зможе відкрити тут розважальний центр із прокатом фільмів, кафе чи магазином. А це і розвиток бізнесу, і нові робочі місця, і податки до бюджету, пояснює Галина Василівна.
«Візьмемо для прикладу дві споруди у селищах Брилівка та Каланчак, що колись знаходилися на балансі облводгоспу, а потім довго стояли пусткою. Ніякої користі в такому стані вони не приносили, тож почали шукати на них покупців, виручивши за цими угодами близько трьохсот тисяч гривень. Може, це небагато, але придбали будівлі фермери, оцінивши наявність зручних під’їзних шляхів та місця для стоянок техніки. Тобто вони отримали не просто «коробки», а майданчики для розвитку своїх господарств, і можливості для створення робочих місць», — розповіла Галина Теслюк (на фото) .
Зміна підходів до малої приватизації в Україні останнім часом дається взнаки. Можновладці второпали нарешті, що краще продати нерухомість, яка не використовується, бодай за скромну ціну, і повернути її до економіки, ніж сидіти на руїнах, наче собака на сіні. Власне, так чинять і в розвинутих країнах: в Італії, скажімо, старі будинки громадянам цієї країни продають по суперсимволічній ціні в одне євро. Відремонтував – і живи собі. Тільки от у ремонт треба вкласти десятки тисяч євро, і держава це враховує.
От і на Херсонщині цьогоріч в ході чергової хвилі приватизації з 24 об’єктів регіональному відділенню Фонду держмайна вдалося продати 11. Виручили за них 7 мільйонів гривень. Може, це й небагато, але як подивитись. Торік надходження від приватизації на Херсонщині склали всього півтора мільйони гривень, і то вже був небачений успіх. Втім, хочеться сподіватися, що справжні успіхи ще попереду: у продаж через аукціон до кінця року планують запустити аж п’ять великих об’єктів, з-поміж яких херсонський завод «Судмаш», Скадовський морський торговий порт. Щоправда, невідомо, скільки потрібно буде часу на реалізацію таких угод, и чи братимуть участь у торгах зарубіжні інвестори. Адже через епідемію коронавірусу шлях до України їм поки що перекрили.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день