Добудувати приймальне відділення Бериславської центральної лікарні пропонують за рахунок місцевих громад

3 года назад 0

Без приймального відділення в розпал пандемії залишилася Бериславська ЦРЛ. Завершити  його реконструкцію мали ще в грудні 2020 року, проте й досі їм не видно кінця-краю.

— Роботи там виконані лише на 60%. Приймальне відділення стоїть розвалене. В умовах пандемії це неприпустимо, — обурився на зустрічі з керівниками громад і медичних закладів району 27 січня директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Короленко.

За його словами, Бериславська ЦРЛ — єдина в області, де не змогли завершити реконструкцію приймального відділення. Оскільки фірма, яка виграла тендер, не змогла зробити це до кінця минулого року.

 У зриві реконструкції Віктор Короленко звинуватив недобросовісного підрядника.

— Вони змогли виконати обсяг робіт десь на 3,7 млн грн. Решта невикористаної суми — більше 3 млн грн — повернулася до бюджету. Ці кошти більше нам ніхто не дасть. Мені не залишається вибору, крім як просити їх у місцевих громад і з обласного бюджету. Тим більше, що в березні-квітні до Бериславської ЦРЛ мають привезти придбаний МОЗ комп’ютерний томограф, а також цифровий рентген і апарат УЗД. А ставити їх у лікарні нема де, — сказав він.

Пропозиція «скинутися обурила керівників територіальних громад. Вони зауважили, що вільні кошти у них зараз практично відсутні. Також їх здивувало, чому з фінансуванням подальших робіт по лікарні обласне керівництво розраховує саме на місцеве самоврядування, адже реконструкцію обіцяли завершити в рамках розпіареної президентської програми «Велике будівництво».

Це було цілковитою новиною для Віктора Короленка. Під час наради у Бериславі він кілька разів заявив, що ця реконструкція не має жодного відношення до «Великого будівництва», проводилась вона за іншою державною програмою — «Приймальні відділення».

— Саме тому невикористані на кінець року кошти повернулися до бюджету. Бо там прописані зовсім інші умови фінансування, — сказав Віктор Короленко.

Насправді цю реконструкцію проводять саме в рамках «Великого будівництва», про що свідчать численні публікації на офіційному сайті Херсонської ОДА і Бериславської райдержадміністрації. Підтверджують це й в уряді. «Виконання робіт з реконструкції та капітальних ремонтів приймальних відділень в Україні входить до програми Президента України «Велике будівництво», — йдеться у повідомленні на урядовому порталі від 9 липня 2020 року.

— Зусиллями самих громад роботи в лікарні ми не завершимо. Зараз з грошима реальна проблема. Наша громада за минулий рік не виконала бюджет майже на 3 млн грн. А ви нас просите про допомогу. Чому не спитати з тих, хто винен у цій ситуації? Хто був замовником робіт? Хто контролював використання коштів? — запитав голова Новорайської громади Олександр Шокуров.

— Голова Херсонської ОДА (на цій посаді тоді був Юрій Гусєв. — Прим. авт..), — відповів Віктор Короленко.

— Тобто чиновницька недбалість, безвідповідальність і тупість призвели до таких наслідків, а розгрібати нам?! — обурився Олександр Шокуров.

— Це злочинна бездіяльність, — уточнив Короленко. — Повірте, я витягну все, що тільки зможу з обласного бюджету, на Бериславську лікарню. На жаль, у Верховній Раді зараз немає народного депутата від вашого району, за допомогою якого можна було б просити сприяння з фінансуванням робіт. Тим більше, зараз не вистачає 4,7 млн грн на зарплату Херсонському обласному центру служби крові, обласному бюро судово-медичної експертизи та обласному будинку дитини. Замість потрібних на все про все 9 млн грн їм виділили лише половину. А тепер я сиджу і ще думаю, як добудувати відділення у Бериславській ЦРЛ.

Сільські голови нагадали директору департаменту охорони здоров’я про те, що народний депутат від їхнього округу Ігор Колихаєв після обрання на посаду міського голови Херсона так і не склав депутатський мандат, тож має виконувати свої обов’язки перед виборцями. Це підтверджується й на офіційному сайті Верховної Ради України, на якому Колихаєв вказаний як чинний народний депутат від мажоритарного округу № 184.

Зрештою, допомогти з фінансуванням лікарні пообіцяв голова Бериславської райради Дмитро Сливченко. Але коли це вдасться вирішити — поки невідомо.

Тендер на реконструкцію приймального відділення Бериславської ЦРЛ був оголошений 19 червня 2020 року департаментом розвитку територій Херсонської ОДА. 27 липня був укладений договір з переможцем торгів — ТОВ «Нікопольське спеціалізоване управління «Дніпроелектромонтаж». Загальна вартість робіт — 6,78 млн грн разом із ПДВ. 30 грудня минулого року з підприємством уклали додаткову угоду, за якою строки виконання робіт продовжили до 31 грудня 2021 року.

Нагадаємо, що до програми «Велике будівництво» були включені капремонти і реконструкції 8 приймальних відділень в опорних лікарнях Херсонщини: у Скадовську, Новій Каховці, Каховці, Генічеську, Бериславі, а також у херсонських міських клінічних лікарнях ім. О. С. Лучанського і ім. Є. Є. Карабелеша та обласній клінічній лікарні.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.