Дорожні ремонти на Херсонщині погода стримує

3 года назад 0

У попередні роки початок дорожніх ремонтів на Херсонщині часто-густо затримувався через оскарження результатів торгів в усіх можливих інстанціях, яке практикували фірми-учасники після програшу. Та схоже, урок уже засвоїли: тендери на виконання робіт на магістралях державного й регіонального значення почали ще наприкінці минулого року, а цьогоріч їх переможців уже визначили, і техніку встигли вивести на заздалегідь визначені ділянки.

— У 2021 році попередній кошторис дорожніх ремонтів у краї склав значну суму — 681 мільйон гривень. Їх вкладають у модернізацію трас Нова Каховка-Генічеськ, Мар’їнське – Берислав, Берислав-Велика Олександрівка, Одеса-Мелітополь-Новоазовськ. Роботи вже почалися, але їх темп поки що стримує прохолодна погода й тривалі опади. Тим не менш, протягом найближчих місяців мають привести до ладу 83 кілометри важливих автотрас. Та цього, звичайно, недостатньо – невідкладного відновлення потребують щонайменше 200 кілометрів. Тож подали заявку на виділення додаткових коштів з державного бюджету: результат чекаємо у квітні, — продовжує начальник Служби автодоріг Херсонщини Микола Савченко.

Факт. Для ремонту й реконструкції автотрас у масштабах всієї України цьогоріч асигнують 100 мільярдів гривень.

Із згаданих додаткових коштів близько 150 мільйонів гривень мали б піти на відновлення дуже занедбаної траси Чкалово-Асканія-Нова (відгалуження магістралі Р-47 Херсон-Нова Каховка-Генічеськ), яка не відала капітального ремонту понад два десятиліття. Такий її стан суттєво стримує розвиток туризму: адже нею відпочивальники з узбережжя Азовського моря дістаються до знаменитого заповідника Асканія-Нова. А в спеку лавірувати на автобусі та машині поміж численними ямами – ще той квест. Вісім кілометрів траси Чкалово-Асканія-Нова вже «підлаталали», на продовження ремонту чекають збільшення фінансування.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.