Експерт розповів, як не переоформлений договір оренди може зменшити прибутки фермерів

3 года назад 0

Основна причина втрат оброблюваних масивів — це відсутність зручного обліку і швидкого доступу сучасних реєстрів, які містять інформацію про земельні ділянки. Про це повідомив засновник і керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович, інформує Кurkul.com.

З його слів, сьогодні агровиробники не мають єдиної платформи, де всі дані про земельні ділянки були зібрані в одному місці. А щоб зробити витяги інформації з державних реєстрів, потрібно чимало часу, а над переукладенням договорів оренди потрібно починати працювати за 1,5-2 роки до закінчення терміну дії.

Агровиробник має розуміти, що у разі перехоплення конкурентом земельної ділянки, єдиний спосіб повернути — дочекатись кінця терміну дії договору, а це 7 років і більше. Також це тягне за собою недоотримання прибутку.

«Товаровиробникам не варто упускати такий важливий момент, як контроль термінів договорів, адже при втраті земельної ділянки у 10 га, наприклад, ви недоотримуєте $2-4 тис. чистого прибутку, за умови валового доходу з 1 га $800-900», — наголосив фахівець. 

Тому, спеціаліст вважає, що агровиробникам варто шукати шляхи розширення земельного банку. Найдоцільніший з яких — моніторинг ділянок у межах колишньої сільської ради та контроль термінів договорів власного підприємства та конкурента. Адже, як правило, близько 50% незареєстрованих договорів оренди в межах колишньої сільради — це землі мертвих громадян. 

«На ці земельні ділянки фермер може укласти договір оренди з територіальною громадою, сплачувати орендну плату кожного місяця та офіційно обробляти її до моменту появи спадкоємця», — зазначив Андрій Дем’янович. 

Аби вберегти свій земельний банк, фермеру необхідно вести структурований облік з візуалізацією ділянок на карті, і баченням термінів договорів у межах підприємства і за його межами, що можна зробити у системі Feodal.Land.

«Ту інформацію, яку раніше землевпорядники робили не один місяць, можна отримати за кілька днів. Система надає швидкий доступ до витягів з двох сучасних реєстрів — ДЗК і ДРРПНМ, можливості контролю і обліку свого земельного банку, можливості розширення, моніторингу конкурентів і багато іншого корисного функціоналу», — підсумував Андрій Дем’янович. 

З питань аудиту і доступу до системи звертайтесь за тел. 093 14 53 246 Євгенія.