Експерти прогнозують зростання цін на овочі «борщового набору»

3 года назад 0

Травень — найбільш непрогнозований місяць для овочів борщового набору. Складно точно розрахувати необхідну кількість, бо якість овочів втрачається і незрозуміло, чи вистачить їх до нового врожаю. Цього року Україна помірно перейде з торішньої продукції на нову, — розповів Gazeta.ua Олександр Хорєв, керівник проєкту «АПК-інформ: овочі й фрукти».

«Стрімко почали знижуватись запаси буряка та моркви. Назріває невеличкий дефіцит, бо ранньої продукції ще мало. Якщо у більшості господарств ці коренеплоди повністю закінчаться наступного тижня, на них може стрімко зрости ціна. Знадобиться 2-3 тижні для стабілізації ситуації. Потім можна буде повністю переходити на буряк і моркву урожаю 2021 року«, — говорить експерт.
Запасів торішньої цибулі в Україні багато.

«Але трохи підтягнулась ціна на якісну, бо її все менше. Ціновий діапазон 4-7 гривень. Збільшується пропозиція по ранній цибулі, тому вона дешевшає. Що буде далі з цінами, прогнозувати поки що важко. Є великі втрати по озимій цибулі. Для наступного сезону ця цибуля не відіграє ролі. Важливою буде та, що зберуть наприкінці серпня і вересня. На торішню картоплю ціна тримається 6-8 гривень за кілограм. Її достатньо. Також зростає пропозиція молодої картоплі вітчизняного виробництва», — каже він.

На полицях супермаркетів ще багато торішньої капусти, проте запаси закінчуються.

«Ми не можемо в раціоні повністю замінити стару капусту, бо це специфіка приготування українських страв. Тому торішня капуста користується попитом. На минулому тижні вже пішла інформація від виробників, що немає запасів. У деяких мережах ця позиція зовсім зникла. Але минулорічна капуста ще в наявності є, її гуртова ціна 7-10 гривень в залежності від якості. Більш якісна йде гуртом до 10 гривень. Зараз більшу частину в раціоні українців уже посіла молода капуста. Ціни вже вирівнялися з минулорічними. Влітку по капусті можуть бути коливання ціни. Протягом усього періоду весни-літа до моменту збору пізньої продукції для зберігання на весь сезон, буває кілька хвиль. Існує період середньої капусти і він завжди варіюється через погодні умови навесні чи влітку. Є моменти, коли влітку вже нема минулорічної і ранньої капусти і тижнів два зовсім відсутня пропозиція на ринку продукції від фермерів. Тоді ціни злітають до захмарних«, — пояснює Олександр Хорєв.

Те, що в супермаркетах імпортна молода картопля коштує удвічі дешевше вітчизняної — тимчасове явище.

«Поки що пропозиція вітчизняної недостатня. У фермерів вона вже в рази дешевша, ніж в супермаркетах. І це молода картопля. Не треба її плутати з ранньою. Картопля з тонкою шкуркою, яка легко зчищається — це молода. Її не можна зберігати довго і треба вживати одразу. Вона буде дорогою. Але ще тиждень-два і ціна на картоплю скотиться до рівня загального діапазону, окрім імпортного. Імпортний діапазон завжди буде варіюватися від відстані до країни-постачальника, від якості картоплі», — каже він.

Картопля в Україні перетворилася з сировини на продукт, додає Олександр Хорєв.

«Картоплю раніше можна було купити під домом, у магазині, на ринку. Ми її звикли брати мішками. Це такий ходовий товар, який має бути з запасом. Наприклад спаржу фасовану по 400 грамів ми обираємо як продукт. Картоплю ніхто раніше не рахував. Вона вважалась сировиною. На землю в ящиках, негабарити, різний калібр і пошкодження ніхто не зважав», — зазначив експерт.

«Тоді був неврожайний рік, а картоплі в нас більше 90% — це не комерційне виробництво. А від господарств населення сільської місцевості. Неврожайний рік показав, що як нема своєї картоплі, ми будемо її завозити. У цей же час наші комерційні виробники і постачальники почали робити з картоплі продукцію. 2020-й рік можна назвати започаткуванням зміни культури споживання картоплі в Україні. Люди тепер ставляться до неї як до продукту, а не сировини. Почали купувати окремі сорти для смаження, для фрі, для варіння. Зважають на окремі розміри картоплі, якщо роблять різні страви. Тому і на імпортну, і на нашу картоплю за різними цінами є попит. Картопля дешевою вже ніколи не буде», — додав Олександр Хорєв.

«Молода картопля, озима цибуля і рання капуста сьогодні вже є. Через три тижні будемо готуватися до періоду середньої капусти. Молода морква і буряк теж уже присутні й ціни на них упали. Перші партії моркви і буряка на південних ринках у Херсонській області продавали по 80 гривень. Через день-два ціна пішла донизу. Морква вже зрівнялась із минулорічними показниками — до 10-15 гривень доходить. Буряк трішки дорожчий, бо раннього менше ще дозріло. Ранні овочі не відіграють ніякої ролі у ситуації сезону 2021-2022. Основний урожай будемо збирати в серпні-жовтні. Це пізні сорти коренеплодів, капусти, цибулі, картоплі. Вони будуть закладатися на зберігання в сховища і поступово до травня наступного року потраплятимуть у мережі та на ринки. За ними ми будемо робити висновки загалом щодо врожаю овочів в Україні», — підсумував Олександр Хорєв.

Упродовж останніх п’яти років імпорт помідорів і огірків в Україну збільшився вдвічі. Найбільше помідорів завозять у травні, а огірків — узимку. У червні — жовтні мінімальні постачання, бо є свої овочі. Торік ввезли 87 тис. т помідорів і 21 тис. т огірків.