Херсонські гарбузи експортують до Великої Британії

4 года назад 0

Гарбузи в Україні вирощують здавна, вони увійшли у народний побут, у пісні й казки.

А чи знали ви, що херсонські гарбузи полюбляють не лише на теренах України, а й за кордоном? Наприклад, мешканці Туманного альбіону ласують плодами з наших полів.Тільки перевагу вони надають не великим гарбузам, до яких ми звикли. А певному сорту – Хантер.

— Саме цього сорту у нас вирощується 80 га. Його плоди невеликі за розмірами, у них дуже мало насіння, вони мають мускатно-горіховий смак. Їх використовують в кулінарії, роблять соки, навіть вживають в сирому вигляді. Через розміри їх набагато легше транспортувати. До наших гарбузів на експорт жорсткі вимоги — вони мають бути у формі діжечки або так званої лампочки, однорідного кольору, без механічних пошкоджень чи пошкоджень шкідниками. Навіть довжина хвостика має значення, бо якщо він буде задовгий, то під час транспортування буде пошкоджувати інші плоди, – розповідає головний агроном підприємства «Фаворит» Володимир Щиров.

Підприємство постійно розширює перелік найменувань гарбузів. Для цього на спеціальній експериментальній ділянці вирощують 27 сортів, деяких з яких немає більше ніде в Україні. Наприклад, сорт «Карліта». Цей гарбуз маленький і білий з горіховим смаком. Культура споживання гарбузів у нас лише зароджується, впевнені на підприємстві. Тому вони привчають людей, що гарбузи бувають різні на вигляд і смак.

Продукція, яка не пішла на експорт, реалізується у супермаркетах по всій країні.

Гарбуз – культура вибаглива. Навіть мінімальний мороз може згубити рослину. Але для гарного врожаю потрібні не лише сприятливі кліматичні умови. Треба ще слідкувати за здоров’ям рослин, аби шкідники їх не пошкодили. Для цього фітосанітарні інспектори Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області контролюють підприємства, які займаються вирощуванням овочів і фруктів.

— За місяць це підприємство відправило на експорт до Великої Британії 40-60 т гарбузів. Фітосанітарні інспектори слідкують за розвитком рослин від самого початку, які добрива вносять, як борються зі шкідниками. Продукція проходить обстеження у Херсонській обласній фітосанітарній лабораторії. Там перевіряють чи є у продукції шкідники чи якісь хвороби, та надають відповідні сертифікати. Тобто вся продукція безпечна для споживачів, – зазначає начальник управління фітосанітарної безпеки ГУДПСС в Херсонській області Лариса Коломієць.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області