Херсонські постачальники тепла нарощують борги

3 года назад 0

Свої численні борги херсонські підприємства – постачальники послуги з централізованого теплопостачання зазвичай відшкодовують після завершення опалювального сезону. Спершу вони чекають, поки з ними розрахуються споживачі, а вже потім власні «дірки» закривають їх грішми. Та цього року у енергетиків усі навпаки: опалювальний сезон давно закінчився, а їхні борги не тільки не зменшилися – зросли!

Візьмемо для прикладу ситуацію з оплатою транспортування газу. Прес-секретар «Херсонгазу» Наталя Пятниченко інформує: станом на 1 травня  ТЕЦ завинила 23,7 мільйони гривень, комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» — 9,1 мільйони гривень. А вже на 1 липня борг ТЕЦ збільшився до 40,6 мільйона гривень, «Херсонтеплоенерго» — до 17,8 мільйона гривень. Для порівняння: загальна заборгованість підприємств теплопостачання Херсонщини зараз складає 58,5 мільйона гривень, населення – 35 мільйонів гривень.  

— На КП «Херсонтеплоенерго» ми подали до суду позов про відшкодування заборгованості. А от із ТЕЦ все складніше. Цей господарський суб’єкт входить до реєстру державних підприємств, виставлених на приватизацію. Відповідно, суди позови до них не приймають, і не арештовують банківські рахунки для забезпечення цих позовів. Доводиться обмежуватися листами із нагадуваннями до міністерств та Фонду держмайна. Звідти отримуємо відписки із посиланнями на збитковий тариф ТЕЦ. Але вибачте, який це має стосунок до обов’язку підприємства виконувати взяті на себе фінансові зобов’язання? – слушно запитує голова правління акціонерного товариства «Херсонгаз» Альберт Зангієв. 

Сьогодні вхідні засувки на трубопроводах, звідки голубе паливо йде на ТЕЦ та «Херсонтеплоенерго», закриті й опломбовані. Але у жовтні їх треба буде відкрити, аби котельні почали прогрівати воду для батарей у квартирах та офісах. І ті ж чиновники, котрі нині клепають відписки у відповіді на нагадування про необхідність платити борги, будуть «викручувати руки» працівникам «Херсонгазу», вимагаючи будь-що ці засувки відкрити. Адже ж інакше може соціальний вибух статися, коли родини замерзатимуть у холодних помешканнях! Та чи енергетики мають бути в цій ситуації «крайніми»?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.