Як будуть включені церкви та релігійні організацій до нового Реєстру неприбуткових установ — поясюють фіскали Херсонщини

6 лет назад 0

Релігійні організації включаються до Єдиного державного Реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР) з організаційно-правовою формою «825 — релігійна організація».

Державна фіскальна служба України розглянула лист Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій від 11.12.2017 №616 і прийняла відповідне рішення щодо включення релігійних організацій до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі — Реєстр) та з метою належної організації роботи в цьому напрямку в межах компетенції повідомляє нacтупне.

Для релігійних організацій ознака неприбутковості: в старому Реєстрі -«(0013) — релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому законом»; в новому Реєстрі -«(0035) релігійні організації».

Для перенесення релігійної організації із старого Реєстру до нового Реєстру в ІС «Податковий блок» використовується Журнал інвентаризаційних карток (режим «Реєстр неприбуткових організацій» — «4. Ведення окремих реєстрів»). Включення до нового Реєстр) здійснюється на підставі прийнятого контролюючим органом рішення про присвоєння підприємству, установі, організації ознаки неприбутковості.

Враховуючи викладене, при перенесенні релігійних організацій із старого Реєстру до нового Реєстру та прийнятті рішення про присвоєння підприємству, установі, організації ознаки неприбутковості контролюючі органи перевіряють:

— чи включена до ЄДР, як юридична особа (наявні відомості із ЄДР в ІС «Податковий блок» та/або дані про організацію оприлюднені на порталі електронних сервісів Мін'юсту); 

— чи за даними ЄДР має організаційно-правову форму  «825  — релігійна організація»; 

— чи за даними ЄДР не припинена та не перебуває у стані припинення: включена до старого Реєстру із ознакою «0013» та ознака неприбутковості не скасована: 

— чи має найменування, із якого вбачається, що організація відповідає певному виду релігійної організації, визначеному статтею 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (релігійними організаціями в Україні є релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади, а також об'єднання, що складаються з зазначених релігійних організацій). 

Прес-служба Головного управління

ДФС у Херсонській області