Місцеві бюджети: динамічне наповнення

3 года назад 0

У січні до місцевих бюджетів Херсонщини надійшло 389,4 млн. гривень податкових платежів. Темп росту до фактичних надходжень 2020 року склав 1,8%.  

— Найвагомішим джерелом надходжень до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, якого у січні сплачено 245,3 мільйона гривень. Цей показник на 8% або на 18,1 мільйона гривень більший за суму, сплачену торік, — повідомила «НД» Ірина Сальник, керівник прес-служби Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Наступним джерелом, який формує бюджет розвитку області, є єдиний податок, якого малий та середній бізнес області сплатили 81,2 млн. грн. При цьому, підприємці збільшили суму сплати на 7% або на 2,9 млн. грн., спрямувавши до бюджетів 45,1 млн. грн цього податку.

Землевласники та орендарі спрямували до місцевих скарбниць 31,1 млн гривень плати за землю, з яких 27,1 млн гривень сплатили підприємства, решту – 4 млн гривень – громадяни.

Від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, бюджети територіальних громад отримали 14,2 млн. грн. Цьогорічний показник на 34,1% перевищує надходження січня 2020 року.

Сплата акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання підакцизних товарів забезпечила місцевим скарбницям 13,4 млн. грн., а транспортного податку – 259 тис. грн.

— Варто додати, що дохідна частина місцевих бюджетів, – це фінансовий ресурс, за рахунок якого фінансується значна частина соціальних потреб населення, а при ефективному використанні дозволяє розвивати міста та села нашої області. Тож від сумлінності та відповідальності кожного з нас залежить порядок, розвиток і добробут місцевих громад, — підкреслила Ірина Сальник.

Анатолій НІКОЛАЄВ.