На будівництво шляхопроводу Херсон проситиме в держави ще 400 мільйонів гривень

3 года назад 0

«Будівництво століття» запізнюється. Першу чергу херсонського шляхопроводу 1 травня не здадуть, як ставив завдання Президент Володимир Зеленський. Т.в.о. голови Херсонської ОДА Сергій Козир розповів, що причин на те декілька. По-перше, завадили морози. Через несприятливу погоду фахівці з технагляду забороняли заливати бетон. Не встигли й перенести газові труби. Роботи на Бериславському шосе відтермінувалися майже на місяць.

-Газівники 9 днів не переносили трубу. І ми там, наприклад, бурити не могли. Тому що була іншому місці аварія, вони кажуть – ми не будемо брати на себе таку відповідальність, тому що місто під час морозів залишиться без газу, — розповів Сергій Козир.

Друга причина, з якої не встигають з будівництвом — закінчуються гроші, виділені з держбюджету. На завершення першої черги об’єкту необхідно ще 400 мільйонів гривень. Без цієї суми забудовник обіцяє до кінця квітня зробити з’їзд з бетонної конструкції на дорогу. А на початок червня хочуть завершити один проїзд, по якому вже буде можливість в тестовому режимі пустити автівки. В ХОДА кажуть, що наразі спільно з поліцією розробляється схема руху транпорту, яка діятиме в умовах продовження будівництва. За умови виділення додаткових коштів першу чергу шляхопроводу планують здати до 30-ї річниці Незалежності України – у серпні цього року.

-Бюджетний запит до Кабміну щодо необхідності виділення 400 мільйонів гривень ми відправили. Крайній термін надходження коштів  – 30 квітня, щоб за 4-5 місяців ми встигли завершити роботи, — додав очільник Херсонщини.

Вчора на будівельному майданчику на Бериславському шосе побував голова ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв, який відвідав Херсонщину з робочим візитом. Він залишається куратором даного проекту. Екс-голова ОДА сказав, що сприятиме дофінансуванню робіт на шляхопроводі.

-Буду бачити Президента і обов’язково йому доповім, що оглянув будівельний майданчик, що робота триває і потрібні додаткові ресурси для завершення робіт. Тому що про шляхопровід у Херсоні він у мене запитував в Арабських Еміратах. І, повірте, він триматиме ситуацію на контролі, поки ми обіцянки свої не виконаємо. Також наступного тижня обговорю дане питання з міністром фінансів. Чекаємо, що перші автівки поїдуть шляхопроводом у травні, — зазначив Юрій Гусєв.

Наступні черги об’єкту передбачають спорудження так званих підков для руху в обох напрямках. Дана розв’язка має бути дворівневою. Наразі загальний кошторис шляхопроводу складає близько 1 мільярда 600 мільйонів гривень

Марина САВЧЕНКО

Фото автора