На Херсонщині розпочався збір «врожаю» з голубої ниви

5 лет назад 0

На Херсонщині власники ставкових господарств розпродують вирощену ними товарну рибу.

Та при цьому рибоводи наразилися на класичну проблему останніх років. Перекупники пропонують за продукцію занадто дешево, а масовий споживач не може її купувати, бо у роздрібній мережі вона коштує надміру дорого.

— Наше господарство виростило у ставках близько тридцяти тонн коропа й товстолоба. Але підприємці купують їх обмаль, до того ж за кілограм коропа живою вагою дають не більше 42 гривень, за товстолоба – від 25 гривень. Це на межі собівартості, бо витрати на електроенергію для закачування води, корми, зарплату постійно зростають.

А на херсонських ринках за того ж коропа продавці просять по 55-60 гривень кілограм, за товстолоба – 30-40 гривень. Звісно, за такою ціною зубожілі городяни регулярно купувати свіжу рибу не можуть – не по кишені.

Тож вихід бачу один: брати цистерну, й їхати місто продавати «хвости» самотужки, причому дешевше, ніж у магазинах та на ринках. Нехай навіть за собівартістю – гроші на поточні потреби однаково треба, — зізнається директор та власник ставкового господарства біля села Олександрівка Білозерського району Херсонщини Сергій Некрасов.

Чиновники та депутати в області раз-по-раз «клепають» різноманітні програми з підтримки вирощування товарної риби й аквакультури. Та ставкових господарств у краї всього 43, каже заступник начальника відділу іхтіології та регулювання риболовства Херсонського рибоохоронного патруля Лілія Куртіна .

Адже всі згадані програми та проекти мають один суттєвий недолік – вони не підкріплені інвестиціями, і не дають відповіді, де ж розшукати інвесторів. А інтерес бізнесу до галузі варто стимулювати хоча б зниженням плати за воду, податковими пільгами, державними програмами з компенсації відсотків за кредитами на придбання техніки тощо, якими користуються «сухопутні» фермери й сільгосппідприємства. Та поки цього нема, проекти лежать мертвим вантажем.

Вирощування перлів, екваторіальних раків для ресторанів, устриць та камбали-калкана – все це успішно відпрацьовується науковцями на рівні експериментів, жваво обговорюється громадою та журналістами…і відкладається «у довгий ящик». А херсонці тим часом не можуть собі дозволити бодай один-два рази на тиждень купити собі коропа на юшку та смаженину…

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день