Названо 3 особливості, які потрібно врахувати порівнюючи аналізи ґрунтів різних лабораторій

3 года назад 0

Якщо аграрій має мету звірити аналізи ґрунтів різних лабораторій для перехресного контролю, то він обов'язково повинен врахувати три важливих моменти. Про це розповіла засновниця лабораторії «Агротест» Катерина Губіна в матеріалі «ТОП-15 міфів про дослідження та живлення ґрунтів» на Latifundist.com

З її слів, по-перше, слід дізнатись за якою методикою працює лабораторія. По-друге, яка у неї приладова база. По-третє, яку систему інтерпретації аналізів використовує лабораторія. 

«Якщо лабораторії використовують одну методику, схоже обладнання та тлумачення результатів, то можна сміливо звіряти аналізи. Якщо ж хоча б по одному з параметрів лабораторії відрізняються, то сенс звірки втрачається», — пояснила експертка. 

На її думку, сільгоспвиробника найбільше повинна цікавити інтерпретація аналізів ґрунту, а не методика, оснащення та ін. Оскільки, це питання професіоналізму. 

«Можна керуватися простим принципом: якщо висновки, зроблені фахівцями лабораторії спрацювали, тобто допомогли підвищити врожайність і т.д., значить, з цією лабораторією можна працювати», — пояснила Катерина Губіна.