Нові газові стратегії України, що вони принесуть херсонцям

5 лет назад 0

Нас чекають нові газові стратегії, які задекларував новостворений Уряд України. У чому їх суть, і що вони можуть принести нам?

По-перше, для того аби змінити ситуацію на краще в Україні змінили якісний склад міністерств.

Олексій Оржель, Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища зазначив, що для того, аби між відомствами не було «конфлікту», при формуванні нової структури КМУ, було прийнято рішення щодо об'єднання між собою Міністерства екології та природних ресурсів з Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

За словами Міністра їх об'єднали для того, аби уникнути конфлікт між відомствами і забезпечити політику в енергетичній сфері таким чином аби якнайменше завдавати шкоду навколишньому середовищу: «Таку логіку ми заклали для зміни погляду на питання екології, захисту навколишнього середовища та енергетики. Ми розуміємо, що з огляду на світові тенденції які склалися у світі, ми не можемо й далі залишати конфлікт на рівні міністерств. І повинні забезпечити формування політики максимально комплексно».

Оржель переконував, що у об'єднаному міністерстві питання екології не відійдуть на другий план. У той же час головними пріоритетами роботи нового міністерства він назвав впровадження енергоефективних заходів та зменшення обсягів викидів парникових газів традиційними електростанціями: «Ми будемо докладати всіх зусиль для того, щоб людина могла дозволити собі платити за тарифами. Тому ми закладаємо енергоефективність одним з наших пріоритетів».

По-друге, буде переглянуто енергетичну стратегію держави в цілому. У новоствореному Міністерстві будуть розробляти нову енергетичну стратегію України: «Енергетична стратегія точно буде переглянута, тому що у нас є стратегія, яка не виконується». 

Ще, як зазначив Міністр, серед пріоритетів нарощування видобутку газу власного виробництва, адже існуючий потенціал використовується недостатньо. За його словами, в Україні рівень видобутку відповідає 1,2% запасів, тоді як загальносвітовий тренд у світі – 4 – 5%: «Будуть законодавчі ініціативи для збільшення видобутку газу. На ринку будуть реформи, всіх запрошуємо до інвестицій».

Оржель нагадав, що у минулі вихідні у Польщі відбулися переговори, учасниками яких була Україна та американські партнери, під час яких і обговорювали питання інвестиційних програм. У цьому напрямку Україна зробили перші нові кроки: запущено відкриті конкурси на яких будуть видавати ліцензії.

По-третє, вже наступного тижня, а саме 19 вересня, Україна візьме участь у тристоронніх газових переговорах у форматі: Єврокомісія – Україна – Росія.

Слід нагадати, що цього понеділка, 9 вересня, українська делегація на чолі з міністром енергетики та захисту навколишнього середовища Олексієм Оржелем провела зустріч з віце-президентом Єврокомісії Марошом Шефчовичем і заступником керівника директорату «Енергетика» Єврокомісії Клаусом-Дітером Борхардтом , під час якої українською стороною було представлено нову узгоджену модель відділення оператора ГТС. Крім того з представниками Єврокомісії було обговорено кроки, які Україна планує здійснити для своєчасного завершення анбандлінгу.

«Ми повинні надолужити час, згаяний у попередні два роки. Уряд і Нафтогаз готові докласти всіх необхідних зусиль, щоб в найближчі місяці створити дійсно незалежного оператора ГТС у повній відповідності до вимог європейського законодавства», — зазначив Оржель. 

Саме під час цієї зустрічі Україна і підтвердила свою участь у тристоронніх переговорах між Єврокомісією, Україною та Росією, які відбудуться 19 вересня.

«Ми високо цінуємо зусилля Мароша Шефчовича щодо організації наступного раунду тристоронніх переговорів. Ми впевнені, що завдяки медіації Єврокомісії буде знайдено конструктивне рішення, яке буде повністю відповідати європейському законодавству. Я буду очолювати українську делегацію, наша команда вже активно готується», — сказав Оржель.

Якими будуть реальні результати? Чи вдасться вирішити всі спірні питання, а головне: чи відбудеться зменшення вартості газу для кінцевих споживачів – пересічних громадян? Це ті самі питання, відповіді на які ми будемо чекати з нетерпінням.

Сергій ОСОЛОДКІН