Північно-Кримський канал: у чиєму він підпорядкуванні і як використовується

3 года назад 0

Місяць тому на інформаційно-аналітичному порталі АПК України з'явилась інформація, що Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики і використовуватиметься лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини. Про це тоді розповів Міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко.
 
Зміну форми управління Роман Лещенко пояснив реалізацією Національного пілотного проєкту зрошення та меліорації. 
 
Наталя Тарапун — начальниця відділу водокористування управління Північно-Кримського каналу. Показує, що вона на головній споруді Олександрівського каналу, який забезпечує водокористувачів Скадовська, Скадовського та Голопристанського районів. Каже, цей канал заповнений до робочих рівнів, зараз іде подача води рисосійним господарствам. Говорить, 3 сегментні затвори відкриті на 30 сантиметрів і вода поступає в Олександрівський канал. 
Олександрівський канал належить до зрошувальної системи Північно-Кримського каналу, — розказала Наталя Тарапун.
 
"У міжполивний період управління Північно-Кримського каналу готувала канал і всі споруди до поливного сезону. На цьому каналі у нас була здійснена очистка русла підвідного каналу від замулення. Направо і наліво видно об’єми ґрунту, який витягли" , — говорить Наталя Тарапун.Цього року відбувся 64 пуск головної споруди Північно-Кримського каналу. За планом водокористування мають подати 600 мільйонів метрів кубічних води з Каховського водосховища. Канал забезпечує водою для зрошення Олешківський, Каланчацький, Голопристанський, Скадовський, Чаплинський райони. Спеціалістка використала старі назви районів Херсонщини. Подача води на Крим сьогодні неможлива.
 
"І ми канал заповнюємо до 91 кілометра. Це — кінцева точка подачі води по Херсонській області. Постійно проводять капітальні і технічні ремонти гідротехнічних споруд і споруд, потрібних для обслуговування. Зараз у Північно-Кримському каналі робочий об’єм води. Це — 37 мільйонів кубічних метрів",  — говорить Наталя Тарапун.
26 квітня 2021 року на сайті Міністерства агрополітики була опублікована інформація, що Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування цього відомства і використовуватиметься лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини. Сьогодні у пресслужбі міністерства нам сказали, що статус каналу коментувати зараз не можуть, адже юридичного відношення до нього не мають. Дати роз’яснення обіцяли протягом тижня. Наразі Північно-Кримський канал у підпорядкуванні Держводагентства, куди ми направили інформаційний запит.

Суспільне Херсон