Про резерви наповнення місцевих бюджетів Херсонщини

3 года назад 0

Станом на 10 лютого «одноосібники» Херсонської області подали до податкових органів 408 декларацій, загальна сума задекларованих доходів склала 2 млн. гривень. 

Однак податківці встановили «кричущі» випадки, коли за наявності земельних ділянок площею більше 2 га декларуються мізерні доходи.

«Двоє мешканців Горностаївської селищної територіальної громади, які мають у власності земельні ділянки площею більше 11 га, за минулий рік отримали по 100 гривень доходу. За наявною інформацією значна кількість земельних ділянок знаходиться поза оподаткуванням, через це бюджети громад недоотримали – 34 млн. гривень, 60% з яких спрямовуються в бюджет ОТГ», — повідомили у прес-службі Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Серед резервів наповнення місцевих бюджетів — припинення використання неоформлених земельних ділянок. За інформацією податківців, на території Любимівської ОТГ, Преображенської сільської ради Чаплинської ОТГ, с. Вірівка Бериславського району наявні значні площі забудованих земельних ділянок, за які не сплачується плата за землю. Численними є випадки користування неоформленими земельними ділянками на території м. Херсона, під якими плата за землю до бюджету міста не сплачується.

«Основою справляння місцевих податків є прийняття місцевими радами рішень про встановлення цих податків, визначення ставок та пільг. При цьому в кожному районі можна знайти раду, у рішенні якої ставки земельного податку прийняті без дотримання граничних розмірів, визначених Податковим кодексом України. Наслідком прийняття таких рішень є ризик визнання їх нечинними у суді, а це можливі втрати дохідної частини місцевих бюджетів», — наголошують у податковій службі.

Анатолій НІКОЛАЄВ.