Раніше ця інформація була конфіденційною

3 года назад 0

Фінансова звітність компаній — один з найбільш затребуваних та пріоритетних наборів даних для бізнесу та суспільства. Відтепер вона стала відкритою.

Як інформує Урядовий портал, Державна податкова служба оприлюднила їх на власному веб-порталі. Кожен може ознайомитися з реальним фінансовим становищем компаній та розміром сплачених ними податків до бюджету.

«Тривалий час бізнес в Україні не мав легального доступу до фінзвітності. У результаті, підприємці не могли приймати зважених рішень про співпрацю з партнерами, а іноземні компанії — оцінити реальну ситуацію на ринку України. Розуміння ринку дозволяє створити якісний та потрібний продукт, в цілому розвиває бізнес в Україні та відкриває можливості для зростання іноземних інвестицій», — написав Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у Фейсбук.

Відкрита фінансова звітність допоможе українському бізнесу: підвищити прозорість підписання угод з підрядниками; краще оцінити розвиток своєї компанії відносно ключових конкурентів та зрозуміти свою долю ринку; зменшити ризик співпраці з компаніями одноденками.

Відкриття інформації про фінансову звітність компаній — важливий етап у детінізації ринку та ще один крок до прозорості економіки держави. Знадобилося більше трьох років, аби її публікували у формі відкритих даних.

Анатолій НІКОЛАЄВ.