Щоб тримати владу в тонусі

3 года назад 0

Кабінет міністрів України зобов’язав підприємства публікувати звітність у формі відкритих даних.

— Відтепер понад 100 нових наборів відкритих даних обов’язкові для публікації. Це фінансова звітність, відомості державного земельного кадастру, реєстр будівельної діяльності, відомості про ГТС України, дані про кількість вакцин від COVID-19, інформація про кількість вільних ліжко-місць в лікарнях із запасами кисню, — повідомив віце-прем’єр, міністр цифровий трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що це було вимогою плану виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Тож віднині кожен зможе перевірити законність будівництва і наявні дозвільні документи, якість і вартість ремонту доріг, а також вести моніторинг екологічного стану, дізнаватися про судові справи, в яких фігурує людина.

Михайло Федоров уточнив, що саме на основі відкритих даних створюються сервіси та електронні інструменти, що полегшують пошук інформації, такі як «Орендатабот», «YouControl», «ProvoSud» тощо. «Вони допомагають не тільки перевірити потрібну інформацію, а й зберегти гроші, уникнути шахрайства і тримають в тонусі прозорість органів влади», — наголосив міністр.

Анатолій НІКОЛАЄВ.