Скільки платитимуть за газ херсонці

3 года назад 0

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила умови річного контракту на продаж газу населенню. Він діятиме з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року.

Основна особливість такого контракту — фіксована ціна на газ упродовж опалювального сезону. Постачальник буде зобов’язаний заздалегідь попереджати про зміну ціни на газ, а споживачі зможуть прогнозувати витрати на газ.

Річний тариф на газ 

Компанії-постачальники газу встановлюватимуть річну ціну на газ, яку доведеться сплачувати цілий рік. Така опція стане доступною з 1 травня й діятиме до 30 квітня 2022 року. Упродовж цього часу компанії зможуть змінювати ціну на газ щомісяця, однак лише в бік зменшення.

ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія» (ХОЕК) щойно оприлюднила базову річну ціну на природний газ для потреб населення — 13,50 грн. за 1 м3   (з ПДВ). Ціна вказана з урахуванням торгівельної націнки постачальника та вартості послуг транспортування, не включаючи тариф на послуги розподілу природного газу, вартість яких необхідно сплачувати безпосередньо оператору газорозподільної мережі (ГРМ).

Перехід на річний контракт відбудеться автоматично, однак якщо користувачу не подобаються умови, він може змінити постачальника газу.

Споживачі зможуть відмовлятися від річного контракту та переходити на щомісячний або квартальний. Адже в деякі періоди року ціна на газ за щомісячним контрактом може виявитися більш вигідною, ніж за річним. Однак, у такому разі доведеться сплачувати за щомісячним контрактом до кінця квітня наступного року, а знову перейти на річний контракт буде складніше.

Тариф на газ з 1 травня

Як інформує ХОЕК, місячна ціна на природний газ для потреб населення з 1 травня 2021 по 31 травня 2021 становить 10,50 грн. за 1 м3 (з ПДВ). Ціна вказана з урахуванням торгівельної націнки постачальника та вартості послуг транспортування, не включаючи тариф на послуги розподілу природного газу, вартість яких необхідно сплачувати безпосередньо оператору ГРМ.

До речі, тариф ХОЕК – один із найвищих в Україні. Для порівняння: «Черкасигаз збут» (7,89 грн.); «Уманьгаз збут» (6,99 грн.); «Волиньелектрозбут» (7,98 грн.); «Закарпаття енергозбут» (7,98 грн.); «Львівгаз збут» (7,99 грн.); «Київоблгаз збут» (7,99 грн.).

Анатолій НІКОЛАЄВ.