У Херсоні говорили про правила міжнародної торгівлі та фітосанітарний контроль

7 лет назад 0

Чотириденний семінар, присвячений запровадженню європейських стандартів якості харчових продуктів пройшов у Херсоні з 11 по 13 липня. Захід на тему “Міжнародна торгівля сільськогосподарською продукцією: багатосторонні правила, фітосанітарні процедури, зобов’язання сторін”, проводився в рамках Проекту з технічного співробітництва з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) “Зміцнення потенціалу національних служб фітосанітарного контролю в чотирьох східноєвропейських країнах”.

Під час семінару учасники ознайомились з основним набором інструментів, передбачених Угодою СОТ про спрощення процедур торгівлі, їх вплив на торгівлю сільськогосподарськими товарами, вивчення підходів для просування електронного документообігу на національному рівні, його основні концепції, вигоди і переваги, а також міжнародні стандарти з фітосанітарних заходів щодо огляду, відбору зразків та інспектування вантажів сільськогосподарської продукції в міжнародній торгівлі.

В заході взяли участь міжнародні експерти, представники НОКЗР Республік Вірменії, Білорусі та Молдови, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та інших державних органів влади, які займаються питаннями сільськогосподарської торгівлі.

 

Як відомо, Херсонська область стабільно посідає перше місце в Україні з виробництва плодоовочевих культур. Наші овочі відомі не тільки в Україні, а й за її межами: продукція активно експортується до Білорусі, Нідерландів, Польщі, Вірменії, Грузії, Румунії, Кіпру та інших країн. Проте для виходу на міжнародні ринки, в тому числі країн ЄС необхідною умовою є проведення стандартизації продукції згідно європейських санітарних норм.

Участь в даному семінарі дала змогу експертам з різних країн обмінятися досвідом, та посприяти активізації міжнародного співробітництва в сфері фітосанітарії між Національними організаціями з карантину та захисту рослин.

В семінарі взяли участь: міжнародний консультант ФАО з рослинництва та зхисту рослин Артур Шамілов, національний координатор проекту в Україні Вадим Чайковськиий, директор Департаменту фітосантіраної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсандництва Андрій Челомбітко, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко, координатор делегації “Fare Ambiente” в Комітеті всесвітньої продовольчої безпеки Ріккардо Маццуккеллі, представник Національної організації з карантину та захисту рослин Республіки Словенія Власта Кнапич, незалежний експерт з фітосанітарних питань з Польщі Яцек Жандарський.

Також перед учасниками семінару виступив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв. Він відмітив важливість стимулювання виробництва не тільки сировини, але й якісних та безпечних продуктів харчування та продукції переробної промисловості, а також наголосив, що запровадження європейських стандартів якості харчових продуктів відкриває нові можливості для вільного руху товарів та послуг з України на ринок ЄС.

Довідка: Виконуючи зобов’язання перед ЄС із гармонізації законодавства українські парламентарії 18 травня 2017 року проголосували у другому читанні законопроект № 0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин». Новий закон чітко базується на законодавстві ЄС і спрощує сертифікацію продуктів господарської діяльності на усіх етапах харчового ланцюгу та гарантує захист споживачів від небезпечних харчових продуктів на основі системи HACCP.