Замість дороги асфальт на Херсонщині “поклали” в лісосмузі

3 года назад 0

      Давно обіцяного ремонту дороги жителі кількох сіл Костянтинівської громади так і не дочекались.

Недовго раділи жителі Костянтинівки Каховського району, коли восени минулого року почався ремонт дороги 0220906, яка з’єднує їхнє село з мелітопольською трасою М-14. Ремонтні бригади наприкінці жовтня провели підготовчі роботи і… зупинилися аж до кінця грудня. Але запізніле продовження ремонту тривало недовго та залишило у селян чимало запитань.

— Скільки я себе пам’ятаю, автомобільна дорога загального користування місцевого значення 0220906 Костянтинівка — М14 ніколи не ремонтувалась. Кошти в неї ніхто ніколи не вкладав. Тож усі останні роки вона перебувала у вкрай жахливому стані і потребувала ремонту. Адже вона сполучає наше село і Зірку з Каховкою та Херсоном, по цій дорозі заїжджає швидка допомога, підвозяться продукти. Також це єдина дорога, якою машини з зерном можуть доїхати до розташованого у нас Братолюбівського елеватора. Ми не один рік подавали запити щодо її ремонту і дуже зраділи, коли торік оголосили тендер на його проведення, — розповів голова Костянтинівської громади Олексій Кільдеров. У такому стані зараз дорога поблизу села Зірка За його словами, ремонт дороги протяжністю в 12,6 км розділили на два етапи. У 2020 році планували відремонтувати першу ділянку в 6 км, а другу — у 2021-му.

— Перші 6 км планували зробити ще влітку. Але через затягнення тендерних процедур підготовчі роботи почались лише наприкінці жовтня. Питання по їх якості ні в кого тоді не виникали. Та коли наприкінці грудня бригада почала класти перший вирівнювальний шар асфальту, щось пішло не так. Ось як це виглядало: машини з асфальтом приїжджали, скидали його на узбіччі. Оскільки температура повітря була вже доволі низькою, асфальт швидко застигав. Проте його якось закатали в дорогу, а решту кинули напризволяще. Нам пояснювали, що у ремонтної бригади нібито зламався асфальтоукладач. Протягом 4 днів вони ще укладали асфальт на відрізку 2 км на повороті на Антонівку, а після цього все припинили, — сказав Олексій Кільдеров.

Залишки невикористаного асфальту й досі можна побачити в лісосмузі вздовж дороги під Костянтинівкою. Сільський голова каже, що донедавна їх було ще більше.Сільський голова стверджує, що більшу частину асфальту з лісосмуг уже вивезли

— Місцеві жителі обурювалися тим, як виконувався цей ремонт. Було очевидно, що при таких погодних умовах і з асфальтом такої якості навряд чи можливо зробити гарну дорогу. Обурило також, чому великий обсяг асфальту кинули на узбіччі та засмітили ним лісосмуги. І хоча в державній установі “Місцеві дороги Херсонщини” нас запевнили, що підрядна організація неодмінно завершить ремонт, питання залишається: наскільки якісним є вже покладене нею асфальтове покриття? Але відповідь на це може дати лише технічний нагляд,  — підсумував Олексій Кільдеров.

За коментарями ми звернулись до директора ДУ “Місцеві дороги Херсонщини” Едуарда Науменка. Він запевнив, що жодних зауважень до підприємства, яке виграло тендер на проведення поточного середнього ремонту вказаної дороги, у його установи нема.

— Дійсно, погода трохи внесла корективи у терміни виконання робіт. З настанням тепла підрядник відновить ремонт. Якщо ж виникнуть питання щодо якості робіт, ми це перевіримо і змусимо все переробити , — пояснив Едуард Науменко.За даними порталу публічних закупівель “Прозорро”, тендер на проведення ремонту перших 6 км дороги 0220906 Костянтинівка — М-14 оголосили 18 травня 2020 року. 27 серпня уклали договір з переможцем торгів — ТОВ “Мего ЛТД” з Вінниці. Згідно договору, виконати роботи підприємство зобов’язалось до 31 грудня 2021 року за 25,4 млн грн з ПДВ. Проте 19 листопада “Місцеві дороги Херсонщини” уклали додаткову угоду з ТОВ “Мего ЛТД”, за якою остання мала завершити роботи до 31 грудня 2020 року. Втім, договір передбачає перегляд строків надання послуги “по причинам, що не залежать від підрядника (стихійні лиха і т. д.), які перешкоджають наданню послуг” в установлені терміни.

Водночас у багатьох людей зараз виникає все більше запитань щодо робіт, які потрапили до ініційованої президентом України програми “Велике будівництво”. Адже замість обіцяного нею будівництва нових чи реконструкції старих доріг влада здебільшого обмежується поточними середніми ремонтами, терміни виконання яких зриває то погода, то неякісні матеріали, то щось інше. Що аж ніяк не завадило обласному керівництву звітувати про готовність об’єктів “Великого будівництва” на Херсонщині станом на кінець грудня 2020 року у 96%.

Виникають питання і до самого Володимира Зеленського. Як підрахували нещодавно журналісти Deutsche Welle, за весь 2020 рік за програмою “Велике будівництво” вдалося завершити в верхньому шарі лише 3357,6 км доріг, при загальному річному бюджеті у 120 млрд грн, що утричі менше і удвічі дорожче за його попередників. Водночас, як наголошує видання, “завершення у верхньому шарі” — це не здані в експлуатацію автодороги, а всього лише два шари асфальту, в кращому випадку з посиленою основою, на яких ще потрібно додатково робити узбіччя, встановлювати відбійники, знаки, розмітку та освітлення. Зрештою, подібні маніпуляції з термінами й призводять до того, що асфальт на деяких об’єктах можна побачити у лісосмугах вздовж доріг, а не на самих автошляхах.

Олег БАТУРІН, Новий день
Фото автора.