Зміниться не тільки податок на землю

3 года назад 0

Ринок української землі відкривається вже з 1 липня, але народним депутатам до цього часу ще доведеться прийняти два важливі законопроєкти. 

Перший стосується покупки і продажу землі через онлайн-аукціони, а другий — правил розпорядження громадами своєю землею. Також необхідно врегулювати систему оподаткування, адже з 1 липня вартість землі значно зросте, а від її вартості залежать і податки, які в кінцевому підсумку отримає держава.

Деякі експерти стверджують, що вартість землі в регіонах з кожним роком зростатиме. Щоб купити землю, потрібно буде віддати 1,5-2 тис. доларів за гектар.

Разом зі зростанням цін будуть рости і податки на землю, від чого держава тільки виграє. За перший рік це буде не так відчутно, але через пару років державна скарбниця суттєво збагатиться. 

За новим законодавством, уже з 1 липня українці зможуть на законних підставах купувати і продавати землю винятково сільськогосподарського призначення. Ціну на землю будуть визначати між собою продавець і покупець, проте вона не може бути нижче нормативної оціночної вартості, визначеної Держгеокадастром. 

До речі, податок на продаж землі сплачується не у всіх випадках. Продавець – фізична особа може не платити податків: якщо він продає своє нерухоме майно всього один раз протягом року; розмір ділянки, яку він продає, не повинен перевищувати норму безкоштовної передачі, яка визначена статтею 121 Земельного кодексу України; земельна ділянка повинна знаходитися у власності продавця не менше 3 років.

Якщо всі ці три умови дотримані, то в такому випадку податок платити не потрібно! 

В інших випадках сплачуються такі податки на продаж землі: податок на доходи фізичних осіб — 5% від вартості земельної ділянки; військовий збір — 1,5% від вартості земельної ділянки.

Анатолій НІКОЛАЄВ.