Аналіз ДНК і спроба суїциду: поліція Херсонщини розповіла,  як вийшла на вбивцю Марійки Борисової

3 года назад 0

Жителі с. Щасливе більше не бояться випускати на вулицю дітей. Підозрюваний у звірячому вбивстві 7-річної Марійки Борисової вже під вартою. Хто він такий, де побачив дитину і чим до себе привернув увагу оперативників?  Сьогодні керівництво поліції Херсонщини поділилося деталями розкриття моторошного злочину, наскільки це можливо в умовах досудового розслідування.

14 березня, рівно через тиждень, відколи зникла й стала жертвою злочину Марійка Борисова, Херсонський міський суд обирає запобіжний захід підозрюваному. Згвалтування із вбивством малолітньої інкримінують 62-річному жителю с. Щасливе. Враховуючи тяжкість злочину і небезпеку, яку особа становить для суспільства, Феміда відправляє фігуранта під варту.

Днем раніше той, кого обгрунтовано вважають причетним до гучного вбивства, навідується на похорон до жертви. Увесь цей час він спостерігає за масштабною пошуковою операцією, за тим, як знайшли тіло і як шукають винуватця, власне, його самого. Така от класика жанру, просто як у пісні Володимира Висоцького – «Любой преступник оставляет след и возвращается на место переступленья»… Дуже часто душогубів наче магнітом тягне туди, де наслідив.

Повернувшись із похорону дитину, чоловік намагається звести рахунки з життям. За спробою порізати вени його й застають оперативники, які викликають «швидку». Смерть була б несправедливим, надто легким фіналом у цій моторошній історії. За свої вчинки треба відповідати.

«Які б не були там закиди щодо рівня моральності та деградації суспільства, але злочини проти дітей, без перебільшення, це та межа, через яку рідко хто наважується переступити. Не знаю, на що розраховував вбивця Марії, але сподівання, що зникнення неповнолітньої дівчинки не призведе до масштабної розшукової операції, було реально хибним», — говорить начальник ГУНП в Херсонській області Олександр Прокудін.

На момент того самого візиту до квартири фігуранта у поліції вже достатньо матеріалів щодо можливої причетності його до злочину, а тут ще й ця історія з порізаними венами… Як розповіли правоохоронці, розкриттю страшного злочину передувала колосальна робота. Ще з вечора 7 березня, коли стало відомо про зникнення малолітньої, до селища прибули десятки поліцейських. Вже зо дві сотні правоохоронців тут працювали на другий день. На допомогу поліції прибули волонтери з декількох регіонів України – прочісували селище і все, що в радіусі 30 кілометрів за ним: дитини ніде не було. Роботу цивільних пошуковців керівництво поліції Херсонщини вважає одним із ключових моментів операції. Річ у тім, що камера волонтерського квадрокоптера детально зафіксувала ту саму недобудову, фото якої тепер асоціюються зі справою Марійки Борисової.

Відео ймовірно використовуватимуть як доказ того, що тіло дитини підкинули. Адже ще 10 березня, на момент прочісування селища, ніякого підозрілого мішка в цій споруді не було. А вже близько 10 години на моторошну знахідку натрапить місцевий житель, який прийшов підрізати виноград. У білому мішку як під селітру – тіло маленької Маші, зі слідами звірства. Слідчо-оперативна група працюватиме на місці до вечора: вкрай важливо відібрати речові докази, до найдрібнішого. Від цього залежить головне – розкриття злочину.

Сьогодні правоохоронці діляться моторошними подробицями: це не просто смерть від асфіксії, дитина задушена руками… Злочинець залишив низку слідів.

«Була зроблена молекулярно-генетична експертиза речей, вилучених під час огляду місця події та одягу потерпілої. Зроблена експертиза волокон та волокнистих матеріалів за мікрооб’єктами, знайдені на долонях вбитої. Виконано 16 молекулярно-генетичних експертиз для встановлення ДНК-профілів підозрюваних та порівняння з ДНК-профілями, що були виявлені на мішку, кабелі, поясі, а також на брюках потерпілої зі слідами, схожої на сперму», — розповів Олександр Прокудін.

Працюючи над розкриттям злочину, оперативники «просканували» все чоловіче населення селища, зокрема, й через поліграф. Першими перевірили людей, які перебувають на психічному обліку та раніше засуджених.  Коло осіб, у яких не виявилося 100% алібі, звузилося до 6-ти. Всі вони із близького оточення родини вбитої дитини. Ані батько, ані матір Марійки з інформацією правоохоронцям суттєво не допомогли, як і 10-річний брат, без якого з дому вона зазвичай не виходила. До дитини намагалися підібрати ключик психологи, але контакту не вийшло. Фахівцям було очевидно – дитина щось знає, але правду говорити боїться…

У коло осіб, які викликали підозри,  потрапив і 62-річний приятель батька вбитої дитини. Чоловік живе на одній вулиці з родиною дівчинки. Мешкає в будинку за кількасот метрів від місця, де виявили тіло жертви. Самотній, дружина з дітьми давно вихали в Росію. А ще – неодноразово був засуджений. Хуліганство, спричинення тілесних ушкоджень: із місць позбавлення волі вийшов у 2005 році. Зловживає «зеленим змієм» і, за словами односельців, коли напивається, стає агресивним. У такому стані не раз влаштовував бійки, а почасти демонструє просто збоченні нахили. Так, влітку минулого року чоловік чіплявся до двох малолітніх, намагаючись показати те, що має в штанях… Мати дітей звернулася до поліції. Тоді все закінчилося протоколом, вирішили – ну п’яний, ну що з нього візьмеш?… Нікому й на думку не спало, що така поведінка свідчить про щось серйозніше за п’яну витівку. Цікаво, що навіть після вбивства Маші мати дітей про збоченця оперативникам не розповіла, факт виплив вже після того, як дійшла черга перевіряти цього чоловіка. Він потрапив у число осіб, у яких відібрали матеріал для експертизи ДНК. Вид аналізу, який може розставити всі крапки над «і» виконують судмедексперти на Миколаївщині, причому досить оперативно.

«Всі ці особи проходили відповідний комплекс досліджень в рамках призначених судово-медичних та молекулярно-генетичних експертиз. У всіх цих осіб відбиралися згідно з вимогами КПК біологічні зразки, які в цей же день ми скеровували до науково-дослідного центру в Миколаєві, оскільки саме там проводиться молекулярна генетична експертиза. Експерти зазначеної установи швидко і  дуже якісно проводили даном експертизи і станом на вчорашній день, на 14 годину, ми отримали дві важливі експертизи, які саме дали нам впевненість і обгрунтованість підозри цієї особи в скоєнні зазначеного злочину», — розповів заступник начальника ГУНП в Херсонській області Микола Вербицький.

Крім того, на причетність до злочину даного фігуранта вказав свідок. Оперативники знайшли людину із числа місцевих жителів, яка останньою бачила Марійку. О 18.15 дитини стояла біля будинку свого батька. Не на автобусну зупинку, а саме додому до тата бігала того дня Марійка. Чоловік від родини мешкає окремо, але дітей дуже любить — і син, і донька часто в нього гостювали. Дівчинка чекала від батька подарунок до 8 березня. Вікна квартири підозрюваного якраз виходять на подвір’я з парканом, біля якого стояла дитина. Річ у тім, що мешкає він в сусідньому будинку. Марійка добре знала чоловіка, який часто приходив до тата, тож йому довіряла і легко могла за ним піти… А от деталі злочину поки невідомі. Сам підозрюваний, скориставшись законним правом, включив мовчанку. При тому, що доказів його причетності до згвалтування і вбивства малолітньої вже достатньо і, певно, будуть ще, адже триває низка експертиз.

Через те, що фігурант не йде на контакт зі слідством, поки залишається таємницею, де чоловік чотири доби переховував тіло дитини. Чи допомагав йому хтось із цим? І чому, фактично перевернувши все догори дригом у селищі (9 вулиць, 46 будинків двоповерхівок і 249 приватних будинків),  розшуковці не знайшли вбиту дитину до того, як її нахабним чином підкинули в недобудову? У поліції стверджують, що квартиру і складські приміщення нинішнього підозрюваного перевірили ще на початку пошуків.

«Найбільше сараїв перевірили 9 березня, коли долучилися волонтери. І ті приміщення, яке 8-го були зачинені, ми відчинили, знайшовши власників. У квартирі ми були теж 8 березня, при візуальному огляді співробітником він нічого не помітив. Зрозуміло, що там не чистота і порядок. Ми не помітили нічого такого», — розповів заступник начальника ГУНП в Херсонській області Микола Цап.

Цікаво, що пізніше під час обшуку вдома у підозрюваного виявили низку речових доказів у справі, які теж свідчать проти даного чоловіка.

З новиною про затримання підозрюваного у злочині, від якого кров у жилах холоне, у Щасливому нарешті зітхнули з полегшенням. Люди не приховують – вірять, що поліція взяла справжнього душогуба і чекатимуть на справедливе покарання. І ще тут не ручаються, що стримають бажання самосуду, коли підозрюваного для слідчих дій привезуть на місце. Адже в багатьох є діти та онуки. Жахлива доля Марійки могла спіткати будь-яку малечу, просто у той самий момент на очі збоченця потрапила саме ця дівчинка, яку нікому було захистити… Якщо вину підозрюваного доведуть у суді, йому світить від десяти років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Марина САВЧЕНКО.