Екологічний вандалізм під виглядом риболовлі у Херсоні

3 года назад 0

На херсонській набережній по проспекту Ушакова взимку ледь не цілодобово скупчуються любителі риболовлі. І недарма: вдень тут можна висмикнути тараньку, карасика чи окуня, а от вночі цілими косяками близенько до самої причальної стінки підходять великі товстолоби. На звичайну приманку вони не клюють, але особливо хитромудрі ловці знайшли вихід: замість гачків встановлюють на свої спінінги гострі гаки, і кидають їх поміж риб’ячих спин. Одну рибину чіпляють надійно, і витягують, а ще десять при цьому  отримують рвані рани, і потім гинуть без жодної користі. Так само чинять і деякі рибалки, котрі «полюють» на судака – і не тільки на міській набережній, а й з дачних причалів на річці Кошовій..

Це звичайнісіньке браконьєрство, але розрахунок на те, що у розпал зимових свят рибінспектори відпочивають, і рейдів, надто нічних, не проводять. Та екологічні вандали помилилися: свята для Херсонського рибоохоронного патруля не були причиною, аби згортати роботу. Тож кількох «гачників» із судаками вони перехопили. І за кожну загиблу рибину затримані внесуть до бюджету по 510 гривень компенсації шкоди, завданої навколишньому середовищу.

Заступник начальника патруля Григорій Базенко підсумовує: протягом перших двох тижнів першого місяця нового року патрульні зафіксували 68 фактів браконьєрства, вилучивши у нелегальних промисловців 830 кілограмів незаконно виловленої риби. Тепер вони заплатять штрафів та відшкодувань на 106 тисяч 742 гривні.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото надане Херсонським рибоохоронним патрулем.

На знімку: вилучені в браконьєрів судаки.