Херсонський науковець у поліцейського хабара вимагав?

3 года назад 0

Дехто з правоохоронців на Херсонщині вряди-годи попадається на отриманні хабарів. таких скандалів у нас вистачає, і це не дивно – у країні, наскрізь роз’їденій корупцією, вона не могла не зачепити усе суспільство. Та навряд чи хтось раніше чув про вимагання неправомірної винагороди…в працівника поліції. А саме про такий рідкісний випадок повідомляють в Головному управлінні Національної поліції Херсонщини. За версією звинувачення, оперативники  регіонального управління стратегічних розслідувань (щось на кшталт колишнього УБОЗу) викрили на хабарництві та затримали аж цілого завідуючого кафедрою Херсонського державного аграрно-економічного університету, котрий вимагав гроші в поліцейського!    

«Bиклaдaч вимaгaв xaбap вiд пpaцiвникa пoлiцiї, який зaкiнчив нaвчaння в унiвepcитeтi тa xoтiв oтpимaти диплoм зa зaoчнoю фopмoю нaвчaння. Kepiвник кaфeдpи oтpимaв 18000 гpивeнь зa видaчу диплoму пpo здoбуту вищу ocвiту у вкaзaнoму унiвepcитeтi. Гpoшi пiдoзpювaний oтpимaв нa бaнкiвcьку кapтку. Нинi кapткa вилучeнa, oпeчaтaнa тa дoлучeнa дo мaтepiaлiв кpимiнaльнoгo пpoвaджeння у якocтi peчoвoгo дoкaзу», — йдеться у офіційному повідомленні для ЗМІ.

Сказати, що воно викликало у виші шок – це не сказати нічого. Адже завідуючий кафедрою, котрий наразі потрапив під слідство, є одним з найперспективніших університетських науковців. Як кандидат наук і доцент, веде одразу кілька багатообіцяючих успішних проектів, водночас працюючи на докторською дисертацією. Він і хабарництво здаються геть не співставними. До речі, колеги затриманого завкафедрою мають свою версію подій, що кардинально відрізняється від поліцейської. 

Буцімто студентові – він опановував спеціальність «водні ресурси та аквакультура» — працівники кафедри допомагали готувати дипломну роботу (диплом він, до речі, вже отримав). І гроші від нього доценту надійшли не як хабар, а як оплата за реально виконану роботу, що їх він мав по справедливості розділити між її виконавцями. Наскільки ця версія правдива – сподіваємося, з’ясує слідство.  

У ректораті вишу кажуть, що про оборудку з майбутнім магістром на кафедри нічого не відали. А про затримання науковця дізналися від самих же працівників поліції, котрі прийшли за документами, що характеризують особу затриманого.

—  Всі наші викладачі добре обізнані у тому, що таке корупція, і як не порушувати законів. Такі роз’яснення їм надають перед кожною сесією, і вони розписуються на підтвердження того, що поставлені до відома. Так само розписувався і завідуючий кафедрою, до котрого у поліції з’явилися претензії. Для мене це також несподіванка – щось тут у часі не стикується. Адже магістри отримали свої дипломи ще в грудні минулого року, і інформацію про хабар оприлюднили у червні, — зауважує ректор Херсонського державного аграрно-економічного університету, професор Юрій Кирилов.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.