Херсонському чиновнику за  «п’яну ДТП» на зупинці нічого не буде?

3 года назад 0

Винуватець резонансної ДТП може уникнути покарання. Йдеться про водія, який у січні цього року, перебуваючи «під шафе», влетів на зупинку громадського транспорту на Привокзальній площі в Херсоні. «Skoda Superb», що мчала на великій швидкості, протаранила три кіоски. Без жертв обійшлося тільки дивом, адже о 17.00, коли все сталося, зазвичай тут людно. Водій, 45-річний житель м. Олешки, був добряче п’яний і поводився неадекватно. Аби чоловік не втік з місця автотрощі, перехожі відібрали в нього ключі від автівки і викликали поліцію. Патрульні ДТП оформили. За ст. 130 КУпАП (перебування за кермом у нетверезому стані) водій мав би сплатити велетенський штраф (на той момент діяла норма про 10 200 гривень, зараз санкції підвищили) і його б позбавили права керування автом на рік. От тільки порушникові все сходить з рук…

Річ у тім, що п’яним водієм  виявився чиновник. Як повідомило видання МОСТ, за кермом тієї самої «Skoda Superb» перебував головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області. Збіг обставин чи звичайна кругова порука, але навколо даної ДТП відбуваються якісь чудеса. Так, протокол за ст. 130 КУпАП, при тому, що все сталося 18 січня, Феміда спромоглася розглянути аж 23 березня. Припустимо, що далася взнаки завантаженість суддів, відтак засідання відбулося так пізно. Але порушник і після нього вийшов сухим із води. Бо ухвалу про притягнення водія до відповідальності суддя винести не зміг. Пильний служитель Феміди знайшов помилку в протоколі, який оформили патрульні, аж настільки принципову, що той самий протокол розглядатися не може! Йдеться про одну літеру в імені по батькові порушника, написану неправильно. Відтак суддя постановив – протокол відправити на доопрацювання до Управління патрульної поліції в Херсонській області.І все б нічого, але поки адмінматеріали з опискою (де без варіантів впізнається ім’я по батькові особи, це ж не помилка в прізвищі)  кочують із суддівських кабінетів до поліцейських, спливає термін дії протоколу. ДТП вчинена до внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення України, тож і відповідальність тут передбачена за старими нормами. Тобто, за 130 ст. водія можна притягнути протягом трьох місяців, а не одного року (норма, яку прийняли пізніше).

В Управлінні патрульної поліції визнають, що їхні співробітники і дійсно допустили описку в протоколі. Але свою причетність до не притягнення порушника до відповідальності відхиляють. Сказали, що матеріали, де треба виправити одну-єдину літеру, отримали 30 березня. Зараз над ними працюють і незабаром відправлять назад до суду. Також тут повідомили, що протоколів за згаданим ДТП було два. За першим, який стосувався порушення ПДР, водія вже визнано винним. Рішення приймав суд у м. Олешки (за місцем мешкання порушника). Чоловік сплатив 340 гривень штрафу та судовий збір. А от розгляд другого протоколу є компетенцією  суду за місцем скоєння ДТП. До речі, склали адмінматеріал аж через два тижні після «п’яної аварії» на Привокзалці…

-Цей протокол складався пізніше. Тому що водія возили на обстеження до медзакладу. Коли вже лікарі дали висновок про керування автом в нетверезому стані, патрульні зобов’язані знайти водія і скласти на нього протокол. Даний адмінматеріал було складено 03.02.2021. Це така специфіка з протоколами за ст. 130 КУпАП, — розповів речник Управління патрульної поліції в Херсонській області Андрій Кований.

Тобто, з коментаря патрульних виходить, що термін відповідальності порушника спливає 3 травня. До цього часу суд має розглянути протокол. Якщо не встигнеться чи знайдеться ще якась не та літера в матеріалах, чиновник-лихач зашиться непокараним. І далі сідатиме за кермо. До речі, збитки власникам кіосків, які пошкодив своїми п’яними віражами, він так і не відшкодував.

Марина САВЧЕНКО.