Пограбування на лавочці у центрі селища на Херсонщині

3 года назад 0

Якась година знадобилася поліцейським у селищі Каланчак на Херсонщині, аби розкрити нахабне пограбування пенсіонера. 66-річний чоловік наприкінці дня перехилив чарчину, та й пішов на вулицю подихати свіжим повітрям. Там він умостився на лавочку у центрі, й споглядав собі краєвиди, нікого не чіпаючи й нікому не заважаючи. Тут до нього підсіли двоє незнайомих молодиків, і завели якусь бесіду на відсторонені теми. Чоловік їм люб’язно відповідав, хоч не мав особливої охоти до такого спілкування. Все тривало доти, доки старший із співбесідників ні сіло ні впало поліз обійматися. А під прикриттям обіймів безпардонно запхав руку до кишені пенсіонера. Той намагався опиратися, але грабіжник уже дістав звідти банківську карту, на яку перераховували пенсію, сімсот гривень готівкою, і чкурнув з місця злочину. За ним побіг і другий незнайомець, котрий безпосередньої участі у нападі не приймав.

Від такого перебігу подій потерпілий оговтувався з півгодини, і лише потім пішов скаржитися до Каланчацького відділення Національної поліції, яке знаходилося у якихось двох сотнях метрів від тої злощасної лавочки. Вислухавши заявника, у черговій частині одразу ж скерували для пошуку підозрюваних слідчо-оперативну групу та працівників сектору реагування патрульної поліції. І поки одні прочісували прилеглі квартали, інші опитували продавців та охоронців торгових точок – адже мали припущення, що втікачі будуть намагатися чимскоріше десь «отоварити» відібрану в пенсіонера картку. 

Версія дійсно справдилася: в одному з магазинів продавець розповіла — приходили двое покупців, котрі набрали продуктів, і вже вставили було картку до зчитувача, аби розрахуватися. Та коли виявилося, що треба ввести код, вони ту картку вийняли, і покинули магазин, так нічого й не придбавши. Коду вони просто не знали, а у законного власника картки вистачило обережності не тримати його разом із платіжним засобом чи писати його просто на ньому, як це чинять деякі наші необережні співгромадяни. Одного з відвідувачів продавчиня знала в обличчя, і зуміла не тільки описати його прикмети, а й назвала імя – Слава. Цього виявилося для оперативників достатньо, аби «гарячим слідом» відшукати і 26-річного грабіжника, і його 22-річного товариша.

Начальник Каланчацького відділення Національної поліції Володимир Пісоцький каже, що у злочинця вилучили як картку, так і відібрані в пенсіонера гроші. Зараз вони в слідчого, як речовий доказ, але трохи згодом усе  потерпілому повернуть. Втім, звинувачення у грабежі готують не двом хлопцям, а одному. Другий твердить: навіть не здогадувався про намір приятеля залізти до кишені старенького, а побіг разом із ним просто «за інерцією». Тож піде по справі свідком, і доведеться «по-приятельски» давати викривальні покази в суді на свого друга із кримінальними нахилами.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.