Рік після резонансного вбивства в Каховці: винуватець на свободі

3 года назад 0

З часу зухвалого вбивства Володимира Чебукіна минув рік. 26-річний каховчанин був розстріляний у новорічну ніч під будинком своєї колишньої дружини. Чоловік переніс складну операцію, але врятувати його медикам не вдалося. 3 січня потерпілий помер у реанімації. Увесь цей час родина вбитого шукає справедливості, в прагненні покарати зловмисника, але правосуддя зайшло у глухий кут… 

-Новий рік ми не святкували. Життя наче зупинилося і ця пора в нашій родині тепер асоціюється з горем. Перед очима в найдрібніших подробицях знову і знову постає те 1 січня, коли ми дізналися про «сафарі» на нашого Вову. Я до сих під не можу збагнути – за що, за що в нього так підло відібрали життя, за те, що понад усе любив свого сина?…, — крізь сльози говорить мати вбитого Олена.

2020-й для родини Чебукіних минув у відчайдушній боротьбі. Поліція, прокуратура, суди… Численні репортажі і програми. Рідні вбитого робили все, аби винні у цьому жорстокому злочині отримали заслужене покарання, але, як кажуть, віз і нині там. Пародокс, але в одній із найбільш резонансних справ, і не лише в масштабах Херсонщини, ніяк не може розпочатися слухання по суті. Слідство завершилося ще влітку. Сторони ознайомилися з матеріалами провадження і поліція передала їх до суду. І тут розпочалися чудеса, під назвою «найнепідкупніша і найгуманніша українська Феміда». У Каховському міськрайонному суді раптово не зібралася колегія, яка б могла почати слухання.

Офіційна причина – частина суддів у відпустці, частина задіяні у процесах за двома іншими справами, пов’язаними із вбивством Чебукіна (щодо приховування слідів злочину екс-поліцейським та племінником господаря будинку). У таких випадках Апеляційний суд призначає нове місце розгляду справи. Хіба не логічно, що в даному випадку ним мав бути суд у Новій Каховці чи Бериславі, позаяк ці населені пукти розташовані неподалік від Каховки. Але ж ні, слухання справи щодо вбивства Володимира Чебукіна Херсонський апеляційний суд чомусь спрямовує на Білозерку! Таке рішення обурює родину: Білозерський райвідділ поліції очолює той самий Олексій Войчек, який на момент вбивства був начальником поліції Каховщини. А та, як відомо, сфальшувала матеріали справи, знищуючи сліди жорстокого злочину.

Адвокат потерпілої сторони відправив клопотання про необхідність перерозподілу справи до судів, розташованих у безпосередній близькості до місця, де стався злочин. Дану позицію захист аргументує тим, що всі свідки у справі мешкають у Каховці. З огляду на непросту справу, судовий процес очікується тривалий і їздити далеко його учасники не зможуть, тим більше, в умовах нинішньої ситуації з COVID-19. Але Феміда й тут демонструє, що сліпа. Справу знову передають у віддалений від Каховки суд – Олешківський. Захист потерпілої сторони знову звернувся до апеляційного суду, але зворотного зв’язку поки немає. Натомість відомо, що дане клопотання у справу підшив Олешківський суд.

Рідні вбитого Володимира Чебукіна впевнені – все це робиться для затягування справи. Адже те, що ніяк не може розпочатися процес, явно на руку обвинуваченому у вбивстві. Як відомо, Юрій Кашніков не за гратами. 20 серпня Миколаївський апеляційний суд надав йому право вийти із СІЗО під заставу в 600 тисяч гривень. Ним фігурант  і скористався. Тож по факту вся робота слідчих та експертів, численні протести родичів та активістів у Каховці, Херсоні та Києві зведені нанівець. Обіцянки високих чинів, аж до рівня Офісу Генпрокурора, так і залишилися обіцянками. Жорстоко розстрілявши людину, вбивця перебуває на свободі, живе звичайним життям…

Нагадаю, вбивство Володимира Чебукіна на слуху через гучні акції просту в Каховці. 4 січня під будівлею місцевої поліції запалали шини. Сюди прийшли сотні городян, обурені зухвалим фальшуванням матеріалів справи, в якій замішані діючі та колишні правоохоронці.

Напередодні поліція заявила, що Кашніков стріляв у Чебукіна через самооборону. Чому з будинку, під яким все сталося, досі не вилучено записи з камер відеоспостереження, керівництво райвідділу пояснити не змогло. Згодом записи зникли. Попри це вину обвинуваченого слідством доведено повністю, у справі достатньо доказів. Тепер головне слово за правосуддям. Але те ніяк не може звершитися…

Марина САВЧЕНКО.