Справа Чебукіна: родичі вбитого протестували під Херсонським апеляційним судом

3 года назад 0

Біля Херсонського апеляційного суду протестували родичі та друзі вбитого рік тому 26-річного каховчанина. З собою вони принесли тільки декілька плакатів і портрет Володимира. Наголошують – акція мирна. Рік боротьби виснажив батьків, які втратили сила.  Ще ніхто не забув минулий січень, коли під стінами райвідділу поліції в Каховці палали шини. У родині Чебукіних кажуть – сьогодні понад усе хочеться справедливості, чесного правосуддя, а не галасу. 

Своїм протестом під апеляційним судом родичі вбитого прагнуть привернути увагу суспільства до того, що тяжкий злочин залишається непокараним. Обвинувачений перебуває на свободі (у кінці серпня обвинуваченого Юрія Кашнікова під заставу із СІЗО випустив Миколаївський апеляційний суд). Досудове розслідування ГУНП в Херсонській області завершилося ще раніше і обвинувальний акт з матеріалами справи передали до суду. Але слухання досі не розпочалося, позаяк вже вдруге апеляційний суд передає справу до віддаленого від Каховки органу правосуддя. Спочатку це був Білозерський районний суд, потім, після заявленого потерпілою стороною клопотання про необхідність зміни підсудності, — Цюрупинський районний суд (на Олешківський його досі не перейменували).

-Суддя не раз мене запитувала – де я хочу щоб слухалася справа? Я відповіла, що це має бути Нова Каховка або Берислав, розташовані поряд. Ми всі розуміємо, що справа базується на свідках і вони їздити далеко не будуть. Потім колегія пішла приймати рішення, вийшли і сказали, що суд буде Цюрупинський. Їду в Цюрупинский суд – де наша справа? Вони кажуть – нам апеляційний суд надіслав такий папірець, розглядати на власний розсуд… Це ж гучна справа, палали шини, люди тоді постали. Сьогодні вбили нашого сина, завтра вб’ють когось іншого. Це несправедливо, потрібно покарати винного. У нас немає сина, він в землі лежить, а вбивця ходить на свободі, —  говорить мати вбитого Олена Чебукіна.

Адвокат потерпілих запевняє – замість того, щоб розглянути клопотання проти слухання справи в Цюрупинському районному суді, Херсонський апеляційний суд туди ж його і відправляє. 

-Друге клопотання про визначення підсудності ми відправили ще 25 вересня. Відповідно до законодавства це клопотання розглядається апеляційними судами, тому було подано до Херсонського апеляційного суду. На яких правових підставах воно було передане до районного суду, мені не відомо. Цюрупинський суд мав повернути це клопотання. Але воно просто підшите до матеріалів справи. Фактично відбувається перешкоджання доступу потерпілої до правосуддя. Я вважаю так – це умисне затягування розгляду справи, — говорить адвокат потерпілої сторони Максим Кисельов.

У Херсонському апеляційному суді кажуть, що початок слухань гальмується не з їхньої вини. Бо повторне клопотання потерпілої сторони не могли розглянути без матеріалів справи. Цюрупинський районний суд їх не передавав. Чому — не відомо.

-Згідно з вимогами КПК, клопотання не може бути розглянуте колегією суддів без матеріалів кримінального провадження і не може бути розподілене автоматично… Справа в Цюрупинському районному суді. І суддя апеляційного суду перенаправив цю скаргу до районного суду і вказав, що суду треба виконати вимоги ст. 34, тобто, надати клопотання до справи і згідно КПК направити до апеляційного суду. Чому цього не було зроблено і які причини, я не можу сказати, тому що цю вимогу закону має виконувати суд першої інстанції — , розповідає головний спеціаліст із забезпечення зв’язків зі ЗМІ Херсонського апеляційного суду Ірина Легка.

Ту саму скаргу, про яку говорить співробітниця суду, мати вбитого відправила 29 грудня. Оскільки зрушень у справі не було, 4 січня  родичі і друзі наважилися на протест. І раптом цікаве співпадіння – просто під час акції стає відомо, що матеріали справи щойно передали до апеляційного суду…. 

-Буквально щойно, коли ми стояли на вулиці з вами, мені повідомили, що надійшла ця справа з Цюрупинського районного суду. Суддя Сіденко надав кримінальне провадження разом з клопотанням. Зараз вона на стадії реєстрації. Потім буде автоматичний розподіл, визначено колегію суддів і лише тоді учасники справи будуть повідомлені на яку дату буде призначено розгляд колегією. І потім буде вирішуватися питання підсудності, якщо є для цього підстави, — зазначила Ірина Легка.

Ще трохи згодом стає відомо, що питання про підсудність справи щодо вбивства Володимира Чебукіна колегія суддів розгляне 6 січня. Тоді й стане відомо, де нарешті розпочнеться слухання. Родичі вбитого сподіваються, що це буде Нова Каховка або Берислав. Тоді на засіданнях зможуть бути присутні свідки, які мешкають у Каховці.

Марина САВЧЕНКО

Фото автора.