Справу щодо вбивства Марійки Борисової закриють тільки після завершення слідства — ГУНП

3 года назад 0

Тема звірячого вбивства 7-річної Марійки Борисової в с. Щасливому залишається на слуху. Навіть після смерті підозрюваного в злочині: за офіційною версією кілька днів тому той наклав на себе руки, повісившись у камері Херсонського СІЗО. Низка видань опублікували інформацію про те, що провадження, в якому фігурував 62-річний арештант, вже закривають. Натомість смерть підозрюваного у вбивстві та згвалтуванні дитини ще ніяк не означає, що в справі поставлено останню крапку. Як розтлумачили в ГУНП в Херсонській області, це відбудеться лише після завершення досудового розслідування, яке ще триває. Потім провадження відправлять до обласної прокуратури, де прийматимуть рішення щодо її закриття. 

-Там вивчаються всі докази у справі і виноситься постанова про закриття кримінального провадження за ст. 284 ч. 1.п. 5 (у зв’язку зі смертю підозрюваного). У цій постанові розписується все як в обвинувальному акті  — зібрана доказова база, зокрема, висновки експертиз, — розповіла речниця ГУНП в Херсонській області Тетяна Скуба.

Передати справу до прокуратури в обласному главку поліції обіцяють до кінця травня. Слідчим вдалося зібрати масу доказів, які вказують на причетність Миколи В. у вчиненні злочинів відносно неповнолітньої. Разом з тим, частина експертиз ще на завершальній стадії. Також слідчі поки не отримали висновок судово-психіатричної експертизи фігуранта, яку встигли провести. 

Паралельно зі справою про вбивство дитини у провадженні ГУНП перебуває ще одна, відкрита за ст. 115 ККУ — «Навмисне вбивство» з позначкою (самогубство). З’ясовуються всі обставини смерті фігуранта. Загадкове самогубство підозрюваного в резонансному злочині одразу обросло плітками і доводами експертів-аматорів. Мовляв, арештант пішов не сам, а йому допомогли… Втім, на противагу цьому є міркування про те, чому підозрюваний наважився на такий крок. Можливо, просто вирішив зійти з дистанції у найвигідніший для себе момент? Без обвинувачення, без вироку, а для декого і взагалі – з ареолом жертви системи, і з запискою про «я не винен». Звісно, так виглядає краще, ніж після суду, коли ти офіційно вбивця і гвалтівник 7-річного янгола…

Готуючи цей матеріал, цікавилася, в яких умовах перебувають засуджені на довічне в Україні (а даному фігуранту, з огляду на характер злочину та його тюремний «послужний список», світило тільки таке покарання). Такі ув’язнені сидять не в «одиночках», а в камерах по двоє. Тож цілком можливо, що 62-річний підозрюваний боявся ще одного вироку, який засудженим за певною статтею виносить «суд» вже за колючим дротом…  

Цікавий факт – заарештований у справі вбивства Марійки Борисової по суті повторив долю двох горезвісних душогубів, які багато років тому орудували на Херсонщині. Це маніяк Олександр Поліщук та канібал Володимир Долгий. 28-річний ексміліціонер на прізвисько Саша-Шаолінь, херсонський серійник Поліщук був затриманий у далекому 1994-му.

Слідство довело його винуватість у 28 злочинах – згвалтуваннях, сприченні тяжких тілесних ушкоджень та 11 вбивствах. У залі суду маніяк заявив, що якби його не затримала міліція, вбивав би й далі. Серійника викрив легенда українського карного розшуку — полковник Валерій Вишневий.

Після чотиригодинної психологічної дуелі сищик відчує той самий момент, в лоб поставивши питання «За що тих їх вбив?». Останніми жертвами Поліщука були матір з 4-річним сином. Все сталося за кілька годин до Нового року. Звалтувавши жінку на очах у її дитини, нелюд зарізав жертву. Потім підійшов до ліжечка малого і зі словами «Час спати!» встромив дитині в серце ножа. У всіх злочинах вбивця зізнавався холоднокровно. 

Колегія суддів винесла вирок про найвищу міру покарання Олександру Поліщуку – розстріл. Від заслуженої кулі серійника врятував мораторій на виконання смертних вироків, який у 1995 році почав діяти в Україні. Але дні маніяка вже були зліченими. Невдовзі Поліщук помер у тюрмі. За однією з версій – від запалення легень,за другою – в’язень повісився.     

А от новокаховський людожер Володимир Долгий не дожив і до суду. Його справа налічувала 100(!) томів. Чоловіка затримали у січні 2004-го.

Ця історія шокувала всю Україну, резонанс навіть вийшов за її межі. 40-річний городянин, син знаних у Новій Каховці лікарів, вбивав жінок і їв їх… Себе вважав санітаром суспільства, полюючи на повій. Рештки своїх жертв Долгий переробляв на тушонку… Під час обшуку в його квартирі виявили понад 120 трилітрових банок з дивними консервами. У частині з них виявилася собачатина, а от у трьох десятках було м’ясо нетваринного походження. Через пошкодження від термічного впливу експерти не могли довести, що це за волокна. Поки не знайшли в одній із банок шматочок шкіри з татуюванням, яке носила одна із вбитих… Долгий зізнався в 10-ти вбивствах. 

Слідство повністю довело його причетність до серії моторошних злочинів, суду чекала вся Україна. Але буквально за кілька днів до початку слухань обвинувачений помер у СІЗО, начебто від серцевого нападу. До цього він намагався накласти на себе руки, поранивши шию.    

Марина САВЧЕНКО.