Власнику компанії, яка реконструює міст у Таврійську, оголосили про підозру

3 года назад 0

Справа пов’язана з хабарем колишньому керівнику “Укравтодору” Славоміру Новаку.

Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про появу нового підозрюваного у справі з надання хабара колишньому в. о. голови Державного агентства автомобільних доріг України Славоміру Новаку.

Про підозру повідомили бенефіціару групи компаній, що здійснюють свою діяльність у сфері дорожнього господарства на території України. Дії особи кваліфіковано за ч.4 ст.369 КК України.

“За даними слідства, підозрюваний особисто та через підконтрольних йому осіб систематично надавав неправомірну вигоду як “абонентську плату” керівництву “Укравтодору” в обмін на проявлення “лояльності” до його компаній. Загалом, як встановили НАБУ і САП, йдеться про $575 тис. та 70 тис. євро упродовж 2017-2019 років”, — йдеться в повідомленні пресслужби НАБУ.

За даними видання “Наші гроші”, правоохоронці підозрюють бенефіціара ТОВ “Шляхове будівництво “Альтком” Олександра Тисленка.

“Це один із найдавніших старожилів ринку, зіркою “Укравтодору” його зробив Борис Колесніков, коли злив «Альткому» одні з найжирніших підрядів по ремонту доріг та стадіону «Олімпійський» до Євро-2012. Потім він зник на певний час, і «Альтком» почав відроджуватись наприкінці правління Петра Порошенка”, — йдеться в повідомленні “Наших грошей”.

За даними НАБУ, колишній керівник “Укравтодору” сприяв компаніям підозрюваного в продовженні строку дії контракту з виконання робіт на окремих ділянках дороги М-05 Київ – Одеса, фінансування якої здійснювалося коштом кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.

“Крім того, тодішній керівник “Укравтодору” “не помітив” порушення графіку виконання робіт компанією підозрюваного, що дозволило уникнути сплати понад 9 млн євро штрафу”, — повідомили в НАБУ.

Слідство у цій справі ведеться з вересня 2019 року. А в листопаді 2019 року створена спільна польсько-українська слідча група, до складу якої увійшли представники НАБУ, САП, Центрального антикорупційного бюро Польщі та Окружної прокуратури Варшави.

Нагадаємо, що влітку 2020 року, в результаті спільної операції українських і польських слідчих викрито злочинну групу на чолі з колишнім в. о. голови “Укравтодору”. В січні 2021 року матеріали кримінального провадження стосовно нього скерували для завершення досудового розслідування до Польщі, оскільки він є громадянином цієї держави.

Як повідомляв “Новий день”, ТОВ “Шляхове будівництво “Альтком” з Маріуполя веде реконструкцію мосту через Північно-Кримський канал у Таврійську Каховського району на автодорозі Р-47 Херсон — Нова Каховка — Генічеськ.

Ця ж компанія нещодавно виконала капітальні ремонти двох мостових переходів через Милівську та Новокаїрську балки на трасі Т-04-03 Мар’янське — Берислав. “Альтком” входить до однойменної, однієї з найбільших фінансових-промислових груп України. Вона заснована у Донецьку у 2000 році. Її власник Олександр Тисленко, за даними медіа, неодноразово входив до сотні найбагатших українців.

Олег БАТУРІН.

Фото автора та НАБУ.