У Херсоні правоохоронці накрили наркоугруповання зі зв’язками в РФ

3 года назад 0

Масштабну операцію розробили співробітники УСБУ спільно зі слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області. Оперативникам стало відомо, що в Херсоні орудує угруповання, яке налагодило стійкий наркотрафік з однією з місцевих виправних колоній. Очолювала шайку особа, яка відбуває покарання в даній установі і серед ув’язнених позиціонується як «смотрящий». До участі в певній діяльності останній залучив ще одного засудженого (на жаргоні це «барига»).

Друга частина угруповання діяла по ту сторону колючого дроту. Це 6 осіб з Херсонщини та Миколаївщини. Серед них – раніше засуджений, який у кримінальних колах отримав статус «смотрящего за Херсоном». Злочинне формування мало стійкі зв’язки зі злодіями в законі в Російській Федерації, з якими співпрацювало під час оборудок. За правилами кримінального світу угруповання мало «общак». Як встановили оперативники СБУ, йшлося про суму в середньому 300 тисяч гривень на місяць, яка формувалася для ув’язнених колонії. «Общак» наповнювався не лише через наркотрафік, а й завдяки іншим злочинним схемам, зокрема, через дзвінки на кшталт «ваш син потрапив у біду»…

Що ж до самого наркоканалу – пакунки з «товаром» на територію колонії перекидалися через паркан. Під час низки санкціонованих обшуків, як в камерах підозрюваних, так і за місцем мешкання, правоохоронці вилучили масу речових доказів. А саме наркотики та посуд, в якому їх виготовляли, шприци та інші засоби для вживання наркотиків, мобільні телефони, банківські картки, «чорнові» записи з інформацією про засуджених та збір з них коштів.

Двох зловмисників викрито на гарячому – безпосередньо під час передачі наркотиків до виправної колонії. Досудове розслідування, яке проводить ГУНП в Херсонській області, розпочато одразу за кількома статтями: ч.2 ст.255-1 (встановлення або поширення злочинного впливу) та ч.2 ст.307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) ККУ. Фігурантам світить від 6 до 15 років позбавлення волі.Операція проводилася під процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Марина САВЧЕНКО.