У Херсоні судова охорона показала, які заборонені предмети намагаються пронести до суду

3 года назад 0

Ножі, електрошокери і навіть вибухівка… Як би парадоксально це не звучало, але всі ці предмети час від часу намагаються пронести до українських судів їхні відвідувачі. Наразі органи правосуддя оснащено металошукачами. Перед тим, як потрапити всередину, слід пройти через спеціальну рамку, яка й виявляє заборонені предмети. Попри це, ще залишаються  відчайдухи, які несуть із собою те, що ріже, стріляє і т.д. Як розповіли в територіальному управлінні Служби судової охорони в Херсонській області, найбільше з предметами, які під табу, намагаються потрапити до Херсонського міського суду, адже тут слухається найбільша кількість справ в області. Найчастіше при огляді в учасників процесу виявляють електрошокери. Як правило, власник сперечається, мовляв, пристрій носить із собою завжди, заради особистої безпеки. І це не заборонено, якщо тільки не йдеться про суд. На час засідання елекрошокер замикається у спеціальному сейфі. 

Туди ж потрапляють, кухонні ножі, які люди, буває, купують в день відвідання суду, або ножі розкладні. Зброя незареєстрована, вогнепальна, травматичної дії, холодна, все, що підпадає під кримінальник кодекс, зрозуміло, що вилучається. Того, хто її приніс, можуть затримати просто в холі суду. Також кожному, хто йде до будівлі Феміди, слід приготуватися до огляду речей. Варто викласти з сумки ті ж манікюрні ножиці, пилочку. І навіть питну воду краще брати з собою в легкій пляшці. Річ у тім, що в Україні були випадки, коли в скляній тарі до суду проносилася сірчана кислота. Нею до початку засідання або ж у перерві погрожували учасникам резонансного процесу.  

-По скляній тарі обмежень немає. Але краще брати з собою воду у пластиковій пляшці, об до вас не було питань, — говорить начальник відділу організації охорони та підтримки громадського порядку територіального управління Служби судової охорони в Херсонській області Сергій Перожок.

Цікаво, що заборонені предмети почасти примудряються пронести до зали суду й підозрювані та обвинувачені. Головно, щоб завдати собі тілесних ушкоджень, таким чином зірвавши засідання. Найбільш поширений варіант – тонюсіньке лезо, яким можна обманути металошукач. Також вени ріжуться згорнутим і добре вирівняним папірцем від цигарки… 

-У Херсонському міському суді є 10 камер тимчасового тримання. У день привозять, наприклад, 25-30 осіб, тоді як проміжки між засіданнями дуже маленькі. Бувало таке, що особа встигала заховати в одязі або взяти до рота заборонений предмет, — розповів Сергій Перожок.

Щоправда, подібні інциденти трапляються вкрай рідко. Як відомо, раніше за правопорядок у судах відповідала Нацгвардія. З кінця ж липня 2020-го року органи правосуддя пильнує Служба судової охорони. Наразі в області під її наглядом перебувають 11 установ, зокрема, всі суди, розташовані в Херсоні. Трохи більше, ніж за півроку, в будівлях Феміди вилучених 425 заборонених предметів.

Марина САВЧЕНКО

Фото автора.